Simon Sjödin. Foto: Bildbyrån

Svensken: ”Hängt som en död råtta över simningen”

Uppdaterad
Publicerad

Simon Sjödin tävlar just nu i SM i Eskilstuna. På en helt annan ort, i Montreux, Schweiz, avgörs en helt annan tävling – den mot den dopningsmisstänkte kinesiske simmaren Sun Yang.

– Det här har hängt som en död råtta över simningen under alldeles för lång tid.

Orden är den svenska simmaren Simon Sjödins, och han säger de till DN. De handlar om den kinesiske simmaren Sun Yang.

Innan sommaren, över VM och under efterspelet av VM har han varit simvärldens mest omdebatterade person. Anledningen är att han misstänks för att ha manipulerat ett dopningsprov genom att slå sönder det med en hammare.

Han friades först utav det internationella förbundet Fina men den internationella antidopningsbyrån Wada överklagade domen.

”Stor och viktig sak för simningen”

Nu, efter att han hunnit simma hem VM-medaljer under sommaren, ska det avgöras i schweizisk domstol. Förhandlingarna inleddes i dag.

– Det här är en stor och viktig sak för simningen, ja egentligen för idrotten i stort, säger Simon Sjödin till DN.

– Hur det kommer att sluta är svårt att spekulera om, men det är skönt att fallet äntligen kom upp i Cas och viktigt att det var inför öppna dörrar, fortsätter han.

ARKIV: Här är historien om Sun Yang

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.