Familjeglädje efter 100 m fritt. Bronte Campbell, till vänster, och storasyster Cate. Foto: TT.

Hot mot Sjöström från ”Down under”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström kommer att få slita för att behålla sin drottningkrona inom de korta loppen av frisim. Det står klart efter helgens tävlingar på olika kontinenter.

En stund efter att Sarah Sjöström avslutat Swim Open i Stockholm med att vinna 100 meter på 52,77 kom svar på tal från Australien.

Lillasyster Bronte Campbell slog sin mer meriterade storasyster Cate på samma distans vid Samväldesspelen i Gold Coast. De hade tiderna 52,27 och 52,69, vilket kan jämföras med Sjöströms världsrekord 51,71.

Inget globalt mästerskap i år

– Det är otroligt. Jag förstår inte hur det kunde ske, säger 23-åriga Bronte om vinsten mot den 25-åriga systern till australiska Seven. Cate gladdes åt sin lillasysters triumf och hintade om att ett tronskifte skett i familjen och Australien.

– Det är inte lätt att vara näst bästa Campbell. Hon är nummer ett nu, säger Cate.

Det förekommer inget globalt mästerskap i år. Sjöströms stora mål den här säsongen är EM i långbana i Glasgow i augusti.

Systrarna har stått i vägen för Sjöström två raka VM: 2013 vann Cate före Sarah, 2015 segrade Bronte före svenskan. Och Sjöström saknar ännu ett globalt guld på 100 fritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.