Ulrika Sandmark om Sarah Sjöströms betydelse för laget. Foto: TT Nyhetsbild

Förbundskaptenen: ”Ingen VM-final utan Sjöström”

Uppdaterad
Publicerad

Allt hänger på Sarah Sjöström. Utan henne lär det inte bli någon VM-final för Sveriges damlag på 4x100 meter frisim, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

– Det ser mycket svårt ut att ta sig till en VM-final igen utan Sarah, säger hon till SVT Sport

På söndag börjar VM i simning i Budapest, Ungern. Stora stjärnan Sarah Sjöström har ett tufft program där en rad distanser ska hinnas med. Något lagsimningen kan få lida av. Enligt förbundskaptenen Ulrika Sandmark blir det ingen VM-final för Sveriges damlag på 4x100 m frisim om inte Sarah Sjöström simmar även i försöken.

– Det ser mycket svårt ut att ta sig till en VM-final igen utan Sarah, säger Ulrika Sandmark.

”Inga problem”

Sverige har en klar finalchans med Sarah i laget men på inledningsdagens program står även Sarahs specialdistans sedan länge: 100 m fjärilsim.

– Jag tror inte att fyra hundrameterslopp på första dagen är något stort problem för Sarah, säger SVT:s expertkommentator Lars Frölander.

– Hon behöver inte simma försöksloppen för fullt och tar sig Sverige till en VM-final i lagkappen så kan kanske hon till och med kan spara krafter i semifinalen på 100 fjärilsim som också ingår i det första finalpasset, säger han.

Laddat i Turkiet

I dag samlades den svenska VM-truppen i Budapest. Sarah Sjöström anslöt från sitt uppladdningsläger i turkiska Belek. Sjöström har varit där och tränat tillsammans med ett flera internationella simmare sedan 10 dagar tillbaka.

– Alla rapporter hittills har varit positiva. Det gäller alla våra VM-simmare, säger Ulrika Sandmark.

Johansson tränar med Norge

VM-truppen består i år av tio simmare. Efter SM-tävlingarna i Borås har de flesta valt att träna i Stockholm medan Victor Johansson finslipat formen på Mallorca tillsamans med det norska landslaget.

– Vi har två simmare med ett tufft program: Victor och Sarah, påpekar Ulrika Sandmark.

Slipper lagkapper

Bägge ska simma fyra individuella distanser, även om Victor Johansson ”slipper” lagkapperna då Sverige inte har något lag på herrsidan.  Dock är Johanssons frisimsdistanser längre än Sarahs fyra grenar (50 och 100 meter fjäril- respektive frisim) – han simmar 200, 400, 800 och 1500 meter frisim.

Tar ut laget på plats

VM körs i den nybyggda simarenan i Budapest. Den svenska VM-truppen har nu två dagar för att installera och acklimatisera sig. Sen startar allvaret.

– Vi tar beslut på plats om hur vi matchar söndagens frisim-lag, säger Ulrika Sandmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.