Läkaren: ”Sarah blev mjölksyreförgiftad”

Uppdaterad
Publicerad

Det var några oroliga minuter i samband med att Sarah Sjöström kollapsade efter finalen på 200 meter fritt, där hon tog ut sig fullständigt.

– Hon är en krigare och krigar in till döden, säger läkaren Rene Tour om Sjöströms inställning.

Landslagsläkaren satt långt ifrån bassängen och följde dramat på håll.

– Det var full dramatik och jag satt långt upp på läktaren och såg henne ligga där på pooldeck, men att hon fick otroligt bra nödvård. Det som hände var att Sarah fick väldigt ont i huvudet. Jag har pratat med Sarah i efterhand och jag tror att det är så enkelt att Sarah blev väldigt, väldigt trött. Hon är en krigare och krigar in till döden och blev mjölksyreförgiftad, säger landslagsläkaren René Tour till SVT Sport.

Badade snabbt av mjölksyran

Hon återhämtade sig fort och kunde bada av och få bort mjölksyran.

– Hon har efter några minuter nu återhämtat sig och ligger och badar av nu. Då hoppas vi att hon får bort den här mjölksyran och att hon kan göra några lopp till på det här VM:et, säger läkaren lugnande.

Vad händer i kroppen när man får en mjölksyrechock?

– Allting tar slut, muskler tar slut och till slut tar hjärnan slut. Sarah har ju en sådan enormt hög smärttröskel och jag tror att hon väldigt gärna ville vinna det är loppet. Jag tror inte att jag har sett Sarah kriga så på sista finishen och jag har sett Sarah i många lopp. Mjölksyra blir ju ett gift för kroppen samtidigt behöver man jobba upp det för att kunna simma fort. Det går bort fort när man har simmat av. I morgon är mjölksyran förhoppningsvis borta, säger läkaren Tour.

– Jag var inte speciellt orolig, var och varannan skidåkare ramlar efter målgång så det kan vara skönt att lägga sig ner, säger tränaren Johan Wallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.