Landslagsläkaren om svenska framgångarna

Uppdaterad
Publicerad

Svenska simlandslagets läkare, René Tour, har varit med i landslaget sedan EM i Sheffield 1993. Tour har upplevt flera svenska storhetstider med bland annat Lars Frölander, Therese Alshammar och nu Sarah Sjöström.

René Tour har upplevt många höjdpunkter under sina år i landslaget sedan debuten i EM 1993.

– En av höjdpunkterna var när Anders Holmertz plockade hem guld guldet före Australien och USA vilket var hur stort som helst och vi sjöng ”VM-guld, VM-guld” på läktaren.

”Pratar om livsstil, sömn och kost”

Årets VM-deltagare är fria från skador och i bra form, enligt Tour. Grunden till det läggs under tiden mellan mästerskapen.

– Väldigt mycket av det här byggs upp i träningsfasen där vi jobbar förebyggande. Vi pratar mycket om livsstil, sömn, kost och stresshantering för att minimera sjukdom och öka antalet träningsdagar.

Nuförtiden slås det väldigt många världsrekord och simmarna är snabbare än någonsin. Enligt René Tour beror det på att sporten har utvecklats mycket senaste åren.

– Det finns många kritiker som undrar över alla världsrekord som slås. Men träningsrutinerna i hur man tränar liknar mer och mer fiskens sätt att sig fram i vattnet. Den stora anledningen är att man lärt sig simma som fisken i vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.