Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Hansson tog VM-brons på 100 meter fjäril. Foto: Patrick B. Kramer/Bildbyrån

Louise Hansson tog nytt brons kortbane-VM i simning

Uppdaterad
Publicerad

På kortbane-VM:s sista dag kom Sveriges tredje medalj.

Det kom på 100 meter fjäril.

Bronsmedaljör var Louise Hansson – som därmed har tre medaljer i VM.

– Jag ser det som en seger, säger hon.

Tidigare i veckan tog Louise Hansson Sveriges första medalj vid kortbane-VM i simning, då hon tog brons på 100 meter medley.

Det följde hon upp med att i går vara med i det svenska lag som tog brons på 4x50 meter medley, och i dag blev det ytterligare ett brons – på 100 meter fjäril.

Föll till tredje plats

Hansson, som tog silver på just 100 meter fjäril vid fjolårets kortbane-VM i Abu Dhabi sex hundradelar bakom Maggie MacNeil, låg länge tvåa. Men under andra halvan av loppet föll hon till tredje plats, vilket det alltså blev även vid målgång. Hanssons tid var ändå imponerande: 54,87. Det var personligt rekord för Hansson, och endast tre kvinnor har simmat snabbare någonsin.

– Jag är alltid sugen på att vinna och slog Maggie, vi har haft många fajter mot varandra genom åren. Men hon var starkare i dag. Men jag kommer härifrån med ett ”pers”, och det var inte bara några hundradelar från guld som det var i fjol. Visst, det var några hundradelar till silvret, men jag ser det som en seger att jag kommer härifrån med ett ”pers”, säger Hansson till SVT Sport.

”Jag är i chock!”

Guldmedaljör blev, precis som i fjol, kanadensiskan Maggie MacNeil. Hon vann på tiden 54,05 – nytt världsrekord med 54 hundradelar.

– Jag är i chock, utbrast SVT Sports gästexpert Sarah Sjöström när hon såg tiden.

Sverige femma i lagkappen

Silvret togs av amerikanska Torri Huske, som var sju tiondelar bakom MacNeil och tolv hundradelar före Hansson.

Drygt en och en halv timme senare avslutade Louise Hansson sitt VM med att sluta femma i lagkappen över 4x100 meter medley, tillsammans med Hanna Rosvall, Sophie Hansson och Michelle Coleman. Det loppet vanns av USA på världsrekordtiden 3.44,35. Sverige var 3,49 efter USA, och 1,62 från Kanada på bronsplatsen. Silvret gick till Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.