Lothar Kipke i samband med rättegången i Berlin för 21 år sedan. Foto: TT

Östtysk dopningsläkare fråntas hederstitel

Uppdaterad
Publicerad

Den tyske idrottsläkaren Lothar Kipke fråntas den hederutmärkelse han fick av det internationella simförbundet, Fina, på 1980-talet. Detta efter att han dopat östtyska simmare på 1970-och 1980-talen då nationen var ytterst framgångsrik.

Redan år 2000 dömdes Kipke till 15 månaders villkorlig dom av en domstol i Berlin för 58 fall av kroppskada. De aktiva har berättat om skador på barn som de fött efter karriären.

Kipke erkände att han drivit verksamheten med den systematiska dopningen för att ge det kommunistiska Östtyskland PR-framgångar gentemot väst.

Vann 11 av 13 damguld i Montreal 1976

En grävande journalist ligger bakom uppmärksamheten.

Att fallet uppmärksammas först nu beror på ett långvarigt arbete av simjournalisten Craig Lord som pressat Fina. Höjdpunkten för Kipkes arbete kom vid OS i Montreal 1976 när kvinnliga östtyska simmare vann elva av 13 guld. Det var framför allt på kvinnosidan som framgångarna var som störst. Dopningen med steroider gav störst utslag där. 

– Beslutet följer efter intensiv kontakt med den stora simgemenskapen. Det finns ingen plats för dopning i simsporten och speciellt för personer som befunnits skyldiga till att ha orsakat stora skador för vår sport och som lurat rena idrottare som inte fått en ärlig chans, säger Finas ordförande, kuwaitiern Husain al-Musallam som tillträdde i juni, enligt AP.

– Det här har utförts av en läkare som skadat aktiva i jakten på medaljer. Jag är stolt över att Fina nu sänder ett tydligt budskap, fortsätter al-Musallam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.