Sarah Sjöström är en av toppsimmarna som vill se ett nytt tävlingsformat. Foto: TT.

Revolten mot simförbundet växer

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt med att kortbane-VM ska avgöras i Hangzhou, Kina, stiger upproret mot det internationella simförbundet, Fina, efter att det stoppat ett nytt tävlingsformat.

Utmanaren den internationella simningsligan, ISL, är tänkt som en variant av fotbollens Champions League och många stjärnor har anslutit sig till idén.

– Det behövs ett nytänkade inom simningen, säger fyrfaldige OS-mästaren Chad le Clos, enligt AP.

Fina kräver 450 miljoner kronor av ISL över tio år och har i sin tur stämts i en domstol i Kalifornien av toppsimmare som Katinka Hosszu, Tom Shields och Michael Andrew. De anser att de förhindras i sin yrkesutövning av Fina.

Fina väljer hellre att fokusera på kortbane-VM än den rättsliga tvisten.

Fina har stoppat en ISL-tävling

”Som alltid är Fina öppen för förslag som verkligen skulle förbättra – i stället för att vara i konflikt med – de nuvarande och planerade tävlingarna”, svarar Fina skriftligt.

Fina stoppade en planerad ISL-tävling i Turin helgen före jul efter påtryckningar med bland annat hot om avstängningar. Där hade Sarah Sjöström gärna velat vara med. Hon har tidigare förklarat fördelarna med det nya upplägget.

– Det roliga är att man tävlar i samma lag med några av världens bästa simmare. Jag och Katinka Hosszu skulle vara i samma lag. Det blir lite som ett Champions League där man försöker samla ihop så många poäng som möjligt till sitt lag. Det är ett roligt format, speciellt för publiken att kolla på, sade Sjöström för en månad sedan.

Dessutom kommer simmarna att tjäna betydligt mer pengar i det nya tävlingsformatet. Upp till 45 miljoner kronor per år för toppsimmarna har nämnts, vilket kan jämföras med de 1,4 miljoner kronor som Sjöström vann när hon tog hem den totala världscupen, kanske det dubbla med alla prispengar inräknade under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.