Sarah Sjöström. Foto: TT

Sjöström till final på 100 m fjäril – på fjärde bästa tid

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström är klar för final på 100 meter fjäril där hon har ett guld från Rio de Janeiro 2016 att försvara. Hon slår ur underläge den här gången efter att ha haft fjärde bästa tid i semifinalen.

– Det kändes jättebra och det ska bli kul att simma final. Det är en ny situation att köra snabbt på morgonen och bra att ha fått pröva på det inför finalen och det ska bli superkul att se vad jag kan göra, säger Sjöström bakom ett vitt munskydd till Discovery+ från bassängkanten.

Sjöström var tvåa i den andra semifinalen på 56,40 och hade fjärde bästa tid totalt. Precis som i gårdagens försök gick Sjöström ut långsamt och kom starkt på slutet men var ganska långt efter heatvinnaren, kinesiskan Zhang Yufei, som var allra bäst i semifinalen med 55,89.

Tokyo 2020

Var snabbare i försöket

I försöket simmade Sjöström på 56,18.

Vid 50 meter slog Sjöström i kaklet efter 26,85 och var då 0,83 efter kinesiskan. Sjöströms världsrekord från OS-finalen i Rio lyder på 55,48.

Även Louise Hansson är klar för final efter att ha haft sjunde bästa tid med 56,92.

– Det var jätteskönt att kunna ta sig till final. Det finns mer att ta ut ur kroppen, säger Hansson.

”Så kul att vi är två svenskor i final”

Sjöström gläds åt att ha fått svenskt sällskap i finalen.

– Det är så kul att vi är två svenskor i final och att jag kan överraska mig själv på det här sättet, säger Sjöström som egentligen hade strukit 100 m fjäril efter fallolyckan där hon bröt armbågen i februari. Hon lämnade klartecken först i torsdags.

Finalen avgörs natten mot måndag klockan 03.30.

Tidsprogram i Tokyo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet