VM-drottningen Sarah Sjöström. Foto: TT Bild

Guld och världsrekord – här är Sjöströms VM

Uppdaterad
Publicerad

Tre guld, ett silver och två världsrekord. SVT Sport sammanfattar VM-drottningen Sarah Sjöströms fantastiska mästerskap.

Allt ljus var på Sjöström inför VM i Budapest. Frågan var förstås inte om – utan hur många guldmedaljer Sveriges största simstjärna skulle ta.

– Jag gillar att vara jagad, då blir man lite mer på tårna och slappnar inte av, sade hon till SVT dagarna före.

Och visst höll sig Sarah Sjöström på tå. Här är hennes mästerskap:

Söndag 23 juli: Världsrekord 100 meter frisim

Inför lagkappfinalen (4x100m frisim) ändrade förbundskapten Ulrika Sandmark om i laget för att Sjöström skulle få chans att simma första sträckan.

Det är bara på den sträckan som ett världsrekord räknas – ett rekord som Sjöström jagade.

Och det gick vägen. Med tiden 51,71 slaktade hon det gamla världsrekordet och blev första kvinna under 52 sekunder. Sjöströms tid var 35 hundradelar snabbare än det gamla rekordet.

– Jättekul, jag har varit nära. Det var kul att få inleda första sträckan och med en så bra tid. Jag kände hela loppet att det gick snabbt. Det flöt på bra, jag dog inte i slutet. Jag verkar vara i bra form, sade Sjöström efteråt.

Måndag 24 juli: Guld 100 meter fjäril

Favoritdistans för Sarah – här skulle ingenting kunna stoppa henne. Efter bästa tid i semifinalen var det upplagt för guldfirande.

Precis som vid söndagens världsrekord-simning ledde Sjöström vid vändningen. Sista metrarna tryckte hon på  – och klockan stannade på 55.53. Nytt mästerskapsrekord – ynka fem hundradelar från världsrekord.

Guldet gjorde Sjöström historisk som första kvinna att ha tagit fyra VM-guld (2009, 2013, 2015, 2017) på samma distans på lång bana.

Fredag 28 juli: Silver 100 meter frisim

Enda ”plumpen” i protokollet. Sjöström var storfavorit efter att ha varit snabbast i försök och semifinal.

Efter den första finallängden ledde hon stort.

– Det här tappar hon aldrig, kommenterade SVT:s expert Lars Frölander.

Men på de sista metrarna kom tröttheten. Amerikanskan Simone Manuel, OS-guldmedaljören i Rio, kunde simmade om precis före målgång och vann guldet – fyra hundradelar före svenskan.

Besviken var stor efter den missade segern.

– Det var inte ett bra lopp, korkat att gå ut så hårt, sade Sjöström till SVT Sport.

Lördag 29 juli: Guld 50 meter fjäril

Nu skulle Sarah studsa tillbaka efter fredagens missräkning. På försöken var hon snabbast – och känslan i kroppen lovade mer.

– Jag känner mig stark, riktigt stark, sade Sjöström inför finalen.

Och visst var det så. Sjöström fick en bra start och dominerade från början till slut. Tiden var 17 hundradelar från hennes egna världsrekord på 24,43 sekunder.

– En sjukt skön känsla, sade en sprudlande glad och lättad Sjöström.

Lördag 29 juli: Världsrekord 50 meter frisim

En timme efter guldet på 50 meter fjäril var Sarah Sjöström i bassängen igen. Semifinal på 50 meter frisim med uppgiften att simma hem en finalplats.

Då slog Sjöström till med världsrekord. Med 23.67 slog hon tyska Britta Steffens tidigare rekord på 23.73 från 2009, Steffens tid som togs i den simdräkt som numer är förbjuden.

– Det känns riktigt häftigt att slå en av de där dräkttiderna från 2009 som många trodde var omöjliga, sade Sjöström efteråt.

Rekordet innebär att 23-åringen nu är bäst i världen på fyra distanser: 50 och 100 meter frisim samt 50 och 100 meter fjäril.

Söndag 30 juli: Guld 50 meter frisim

VM:s sista dag. Nu skulle gårdagens världsrekordtid följas upp med final. Trots en intensiv vecka försäkrade Sjöström att hon hade krafter kvar.

– Jag är så himla glad att jag har energi kvar sista dagarna. Jag känner mig fortfarande jättepigg, berättade hon i en intervju med SVT.

Det stämde fint. Efter en rasande snabb start kunde Sjöström bärga sitt tredje VM-guld med tiden med tiden 23,69. Ingen putsning av världsrekordet alltså – men finaltiden var fyra hundradelar snabbare än Steffens rekord som hon krossat på lördagen.

– Det kändes superbra. Jag har aldrig varit med så bra i starten som jag var idag, var Sjöströms kommentar.

Sjöströms världsrekord

50 meter fjäril: 24,43 (satt i Borås den 5 juli 2014).

100 meter fjäril: 55,48 (Rio de Janeiro, 7 augusti 2016).

50 meter fritt: 23,67 (Budapest, 29 juli 2017).

100 meter fritt: 51,71 (Budapest, 23 juli 2017).

Sjöström har också två världsrekord i kortbana, på 200 meter fritt (1.50,78) och på 100 meter fjäril (54,61).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.