Staffan Lindeborg och Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Staffan Lindeborg: 2017 året då Sjöström dominerade överallt

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström var tippad att bli Idrottsgalans drottning men fick nöja sig med Årets kvinnliga idrottare, en utmärkelse som hon tog hand om för tredje året i rad. SVT:s kommentator Staffan Lindeborg har följt henne genom hela karriären. Han menar att hennes 2017 saknar motstycke.

– Sarah segrade och dominerade överallt, skriver han i sin betraktelse.

Sarah Sjöströms bokslut för 2017 saknar motstycke. Inte bara i svensk simning utan också i ett större idrottsperspektiv.

Tio år efter sitt  internationella och sensationella genombrott på EM i Eindhoven (Guld på 100 m fjäriilsim) är 24-åringen från Södertörns Simsällskap världens bästa simmare.

Idrottsgalan

Fjolåret innehöll två mästerskap och en världscup med åtta deltävlingar under tre månader. Sarah segrade och dominerade överallt.

Tre VM-guld och två världsrekord på VM

Hon lämnade Budapest och VM med tre guld, två världsrekord och ett silver. Direkt därpå slog hon till med fyra världsrekord på sex tävlingsdagar när världscupen drog igång med tävlingar i kort bassäng. Hon tog omgående ledningen i världscupen och i november vann hon överlägset densamma vid finaltävlingarna i Singapore.

Och när årets sista mästerskap – EM i Köpenhamn – fyllde Royal Arena i Köpenhamn till sista plats samlade Sarah på sig tre EM-guld och lika många EM-silver.

Europas främsta idrottskvinna

Förutom Sarahs smått gigantiska medaljkollektion droppade den ena utmärkelsen efter den andra in på senhösten. 

Dagarna före SM i november blev hon i Prag hyllad som Europa främsta idrottskvinna 2017  – alla kategorier – och veckan före EM fick hon – för andra gången – Bragdguldet.

Dessutom – som självklara bevis på hennes position i en av världens största individuella idrotter – blev hon utsedd till världens bästa simmare (både av det internationella förbundet Fina och den amerikanska tidskriften Swimming World Magazine).

Jämförs med Michael Phelps 

När året var slut innehade Sarah sju världsrekord varav fyra i långbana. Ingen annan svensk simmare har varit i närheten av detta förut och internationellt jämförs hennes dominans på damsidan numera med hur Michael Phelps i många år dominerade på herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet