Sarah Sjöström missade guldet efter jättedrama

Publicerad

Sarah Sjöström på 100 meter fjäril var kanske hela VM:s klaraste guldfavorit. Men svenskan misslyckades med att bli historisk som första kvinnliga simmare att vinna fem VM-guld på samma distans. 19-åriga kanadensiskan Margaret ”Maggie” Macneil vann på 55,83. Sjöström tvåa på 56,22.

Det var upplagt för ett historiskt VM-guld för Sarah Sjöström. I dag hade hon chansen att ta sitt femte VM-guld på favoritdistansen 100 meter fjäril.

Och det såg bra ut halvvägs in i loppet när svenskan var i ledning vid vändning.

Men sen kom det 19-åriga stjärnskottet Margaret ”Maggie” Macneil från Kanada. Hon kom otroligt starkt sista 25 och slog handen först i kaklet på fina tiden 55,83. Ett resultat som förmodligen chockade publiken, eftersom det blev knäpptyst i hallen.

– Jag kan inte fatta det här. Jag har sett upp till Sarah hela min karriär, det här är helt otroligt. Det är galet, säger Macneil till SVT Sport.

Maggie Macneil och Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

”Kunde inte matcha henne”

Sarah Sjöström blev tvåa på 56,22. Svenskans bästa resultat för året.

– Jag kunde inte matcha henne. Jag kunde inte göra bättre än så här. Jag är verkligen överraskad när jag tog mig i mål. Silver på VM, jag gjorde det bästa av situationen och lyckades simma hem ett silver, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Hon fortsätter:

– Klart man är besviken, man är alltid som gladast när man vinner. Men jag kunde inte göra mer. Jag är mest besviken att jag inte kunde göra de sista 50 meterna bättre. Det kändes verkligen värre, det kändes inte som att jag skulle orka i mål. Jag är inte 18 år längre, det tar emot. Jag gjorde det jag kunde. Jag orkar inte hemgången, tekniken stämmer inte för det.

Trea blev Emma McKeon från Australien. Svenska Louise Hansson blev sjua i finalen på tiden 57,16.

Sjöström: ”Kunde inte matcha henne”
22 jul 12.50 Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer