Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarah Sjöström vann överlägset guld på 50 meter fjäril. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sarah Sjöström tog överlägset EM-guld på 50 meter fjäril

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström tog hem EM-guldet på 50 meter fjärilsim på EM i Rom på tiden 24,96.

– Det kändes helt fantastiskt, säger Sjöström till SVT Sport.

Sarah Sjöström hade snabbaste tiden av alla i semifinalen och var favorit att ta hem guldmedaljen i finalen på 50 meter fjärilsim. Och svenskan fick en bra start och kunde snabbt dra ifrån resten av startfältet. Sjöström tog till slut överlägset hem guldmedaljen på imponerande tiden 24,96 och säkrade ännu en guldmedalj till samlingen.

EM-guldet bärgades på samma arena där 28-åringen tog sitt första VM-guld i karriären när hon vann 100 meter fjäril 2009 som 15-åring.

– Det kändes helt fantastiskt, man fick lite deja vu-känsla. Det var häftigt att stå på prispallen, jag tror aldrig de spelat nationalsången så lång tid. Jag såg mamma och pappa där så det var häftigt, säger Sjöström efter prisutdelningen.

– Det känns bra, jag har jobbat hårt så det känns kul att det ger resultat. Jag har jobbat hårt med sprint på fjäril och frisim. Kul att jag håller i trenden att jag ska vara som snabbast när det gäller som mest i final. Jag får till alla detaljer som behövs när det gäller.

14:e gången under 25 sekunder

Stjärnan har sedan tidigare världsrekordet på 50 meter fjärilsim på 24,43. Det här var 14:e gången i karriären som Sjöström simmade under 25 sekunder på distansen, ingen annan simmare har simmat under 25 sekunder.

– Riktigt, riktigt bra. En fantastisk simmare. Sarah är så extremt stabil på de här tiderna, det är som att hon gör det när som helst på dygnet, säger SVT:s expert Lars Frölander.

Marie Wattel blev tvåa på tiden 25,33 före Maaike De Waard på tredjeplatsen. Den andra svenskan i finalen, Louise Hansson, som hade tredje snabbaste tid i semifinalen, slutade femma på tiden 25,93.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.