Sarah Sjöström under VM 2019. Foto: Bildbyrån

Sim-EM flyttas – avgörs i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget EM i simning i maj. Ett besked som förbundskaptenen Ulrika Sandmark inte är förvånad över.

– Nej, jag förstod att EM inte skulle bli av när det var planerat. Man måste ha respekt för alla beslut som kommer nu, säger Ulrika Sandmark till TT.

Det europeiska simförbundet LEN tog på fredagsförmiddagen beslutet om att flytta mästerskapet som skulle ha avgjorts i Budapest den 11-24 maj på grund av coronavirusets utbredning.

Däremot ställs inte EM in utan LEN skriver i ett pressmeddelande att mästerskapet preliminärt ska hållas i augusti i stället.

EM var en viktig förberedelsetävling för de som kvalat in till OS i Tokyo och ett kvaltillfälle för de som inte är OS-klara.

-Väldigt skönt att vi fått ett besked, ovisshet är jobbigt. Sedan tycker jag att det hade varit bra med ett EM, dels för OS-simmarna att få lopp i sig men också för de som skulle kvala till OS. Just nu jobbar vi för att hitta en kvaltävling eller skapa en egen. Vi måste på något sätt kunna kvala för de som inte är OS-klara, det är det viktigaste för oss just nu, vi måste kunna kvala, säger förbundskapten Ulrika Sandmark till SVT Sport.

LEN hade inte informerat de nationella förbunden innan beslutet kommunicerades. Sandmark tycker dock att de finns fördelar med ett mästerskap i augusti.

För de som är OS-aktuella inför Tokyo hoppas simförbundet arrangera ett kval i juni. Under den månaden finns, ännu så länge, flera internationella tävlingar planerade som Mare Nostrum-serien i Barcelona, Monaco och Canet och Sette Colli i Rom.

Vad tror du om OS?

– Vi har ju inte hört något så vi tränar på som att det blir ett OS.

Öppnar för flytt till 2021

Europeiska simförbundets president Paolo Barelli berättar att det kan bli aktuellt att flytta mästerskapet till 2021 om situationen inte förbättras inom de närmsta månaderna.

– Det är svårt just nu, om inte omöjligt, att planera med en fast tidsram, säger Barelli i ett pressmeddelande.

Barelli utvecklar:

– Så vi enades med de ungerska arrangörerna om att ompröva situationen i slutet av maj eller början av juni för att se om vi kan bekräfta dessa datum som officiella.

KLIPP: Sjöström lider med kollegorna: ”Annars får de planera om OS”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.