Foto: Bildbyrån

Simon Sjödin: ”Överraskad att straffet blev så hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Sun Yangs dopningsfall har väckt starka reaktioner i simvärlden. Nu har domen fallit. Svenske simmaren Simon Sjödin förvånas att straffet blir så hårt som åtta år.

– De här stora profilerna har en tendens att lyckas komma undan, säger han till SVT Sport.

Simon Sjödin har följt det uppmärksammade fallet fram till dagens dom.

– Jag personligen trodde han skulle bli friad men Cas har väl hittat något som verkligen bevisar att något olagligt har begåtts. Det är väl bara att applådera att en fuskare är borta från simningen, säger han till SVT Sport.

Varför blev du överraskad?

– De här stora profilerna har en tendens att lyckas komma undan och Sun Yang är väl en av världens största idrottsprofiler.

Du har tidigare pekat på att det samtidigt blev en slags mobbning mot Sun Yang under VM. Hur tänker du kring det nu?

– Det är fortfarande så att han var clearad att tävla då och då tävlar man på samma villkor. Nu när alla kort är lagda på bordet får man se om situationen. Jag förespråkar inte mobbning eller utbuing eller något sånt, folk kan ta sin ställning om de vill men det kan man göra på ett annat forum än en prispall.

– Cas och Wada har visat att dopning inte är okej, så domen är rimlig.

Upplever du att det har skadat simningen mycket?

– Ja det har det. Ju mer pengar som kommer in i simning desto mer vill folk tänja på gränserna. Självklart har det fallit en skugga, men det kommer nog rätt snabbt redas ut och då kommer allt fokus och ljus ligga på sommaren och OS i Tokyo.

SE MER: Här markerar silvermedaljören på prispallen mot Sun Yang (21 juli 2019)

KLIPP: Sun Yangs dopningsskandal på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.