Sjöström till final på 200 m fritt med negativ känsla

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström öppnade lugnt i semifinalen på 200 m fritt och gick till final efter att ha blivit trea. Men hon fick slita anmärkningsvärt hårt.

– Den kändes, kan jag säga, jag vet inte vad jag ska säga, säger Sjöström och skrattar lätt.

Sjöström gick ut långsamt och fick avsluta hårt och nådde kaklet efter 1.55,70 (att jämföra med försökets 1.55,14).

– Det är så här jag måste simma, måste simma väldigt energisnålt första hundra och hoppas att det håller. Det är tungt redan nu, säger Sjöström och skrattar till ännu en gång för SVT Sport och rusar iväg till ledarna för att ytterligare analysera loppet och taktiken inför finalen.

Federica Pellegrini vann loppet på 1.55,14 medan tvåan Ariarne Titmus hade 1.55,36. Det blir bana sex för Sjöström i morgondagens final.

SVT Sports expert Lars Frölander var orolig under loppets gång:

– Det är alldeles för lugnt ut, sade han efter första hundra. 

Frölander: ”Jag inte är speciellt nöjd”

Efteråt var han kritisk till Sjöströms upplägg.

– Återigen gör hon ett upplägg som jag inte är speciellt nöjd med, hon skulle gjort precis som på morgonen och trycka ut första 100 meterna, 150, 170, 180 och sedan sakta av men säkert slå av och kunnat göra 1.55,7 avstannande. Men nu tar hon det lugnt ut och så blir det en sistahundring där hon får blåsa ut allt. Det blev precis lika jobbigt som på morgonen men nu simmade hon sex tiondelar långsammare.

Saknar hon en plan för hur hon ska simma?

– Jag tycker att hon kan ha en mycket smartare ”raceplan”. Hon borde ha känt att det var så (som på morgonen) hon skulle lägga upp loppet men nu gjorde hon det ytterligare lite svårare: Hon öppnade löst och fick tokmaxa på slutet, vilket gjorde att det blev en maxtvåhundring egentligen. 

”Det har alltså blivit två maxlopp”

Det har alltså blivit två maxlopp på den så förhatliga distansen 200 meter för Sjöström som har att närmast omänskligt program under VM i Gwangju.

– Hon har fått en svår väg till finalen och har inte fått spara energi på ett smart och enkelt sätt utan hon gör de här loppen alldeles för svåra. Det kostar med tanke på att hon har ett långt mästerskap. Det är ju 19 lopp hon ska göra, funderar Frölander.

– Det var ett kämpigt lopp och hon tryckte på lite väl mycket på tredje längden vilket kändes, säger tränaren Johan Wallberg.

Den första semifinalen vann Siobhan Haughey, Hongkong, på 1.55,58. En av favoriterna, Katie Ledecky, strök sig inför försöket efter att ha känt av sjukdom. Även topptippade Emma McKeon och Taylor Ruck strök sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.