Foto: SVT

Sjöström lider med kollegorna: ”Annars får de planera om OS”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska simmarna Sarah Sjöström och Michelle Coleman tränar för fullt i Eriksdalsbadet. Men många av deras kommande OS-konkurrenter kan inte träna i bassäng.

– Jag lider för deras skull, säger Coleman till SVT Sport.

Den danska stjärnan Jeanette Ottesen är en av de som inte kommer in i simhallarna.

– Jag gör vad jag kan. Jag styrketränar och håller mig aktiv. Men simning är en sport som kräver att vi simmar, säger hon till DR.

I flera europeiska länder står idrottare i olika grenar inför problemet med stängda anläggningar.

Michelle Coleman tycker synd om konkurrenterna som har dåliga förutsättningar.

– Jag förstår deras frustration. Jag är tacksam att jag får simma, men för deras skull lider jag. De får inte gå ut. De har ingen tillgång till bassäng och här tränar vi på som om inget har hänt. Det är väldigt ojämnt för tillfället. Vi är inte alla på samma nivå.

Coronavirusets spridning gör att alla inte har samma möjlighet att träna inför OS och det tycker Sarah Sjöström att är synd.

– Det är superviktigt. De får fråga alla idrottare som inte haft möjlighet att träna vad som passar dem bäst. Annars får de planera om OS. För min del passar det bäst att ha OS i juli, säger hon.

Sjöström och Coleman försöker få till träning som blir så nära tävling som möjligt.

– Det funkar att vi kör tävlingslopp på träning. Där är bara att ta på sig tävlingsdräkten och köra de rutiner man har på tävling, säger Sjöström.

Sjöström är redan uttagen till OS, men det är inte Coleman trots att hon har klarat svenska olympiska kommittés så kallade ”topp 8-gräns”.

– Jag har ännu inte fått så mycket besked och det är upp till SOK hur de väljer att göra. Men jag satsar fortfarande på att simma i juli.

SE HELA REPORTAGET

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.