Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Sjöström om Sun Yangs inbjudan till OS-läger: ”Det är mycket märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sun Yang blev i februari avstängd i åtta år för dopning. Nu är han inbjuden till ett OS-läger med kinesiska landslaget, vilket får svenska stjärnan Sarah Sjöström att reagera.

– Jag tycker personligen att det är mycket märkligt, säger hon till Expressen.

2019 fick Sun Yang stå högst upp på pallen två gånger vid VM i Sydkorea. Men han var redan då misstänkt för dopning efter att ha saboterat ett test 2018. I februari 2020 blev han dock till slut avstängd i åtta år, det högsta möjliga straffet som skiljedomstolen CAS kan ge.

Då jublade många inom simvärlden, däribland svenska superstjärnan Sarah Sjöström, och trodde nog att det var slutet för den 28-årige kinesen. Men nu har Sun Yang blivit kallad till det kinesiska landslagets OS-läger, och det väcker reaktioner.

– Jag tycker personligen att det är mycket märkligt och ifrågasätter vilka signaler man vill förmedla som simlandslag när man bjuder in en simmare till sitt OS-läger som nyligen blivit avstängd i åtta år. Detta hade aldrig kunnat hända i Sverige, säger Sarah Sjöström till Expressen.

KLIPP: Dopningsskandalen på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.