Sjöström och Kromowidjojo har haft många dueller den här säsongen. Här från VM i somras. Foto: Bildbyrån.

Sjöström säkrade i praktiken världscupsegern

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström vann specialgrenen 100 m fjäril i kortbana vid andra tävlingsdagen i världscupen i Tokyo. Hon hade tiden 55,07 och var nästan sekunden före hemmasimmaren Rikako Ikee som hade 55,99 och satte nytt juniorvärldsrekord. Därmed är segern i världscupen i det närmaste klar.

I teorin kan ungerskan Katinka Hosszu fortfarande komma ikapp. Men i praktiken står det klart: Sarah Sjöström kommer att vinna världscupen.

– Jag skulle i princip kunna strunta i den sista världscupen och ändå vinna, säger Sjöström efter nya framgångar i Tokyo.

1,26 miljoner för VC-segern

En total VC-seger är värd 1,26 miljoner kronor och lägg där till ett antal hundra tusen på delsegrar.

Vid mellantiden efter halva distansen på 100 m fjäril var Sjöström 0,91 före japanskan och bevakade därefter sin ledning. Sjöströms världsrekord lyder på 54,61 och är nästan tre år gammalt. 

Sarah Sjöström blev tvåa på 50 m fritt. Med tiden 23,34 var svenskan fem hundradelar efter Ranomi Kromowidjojo som hade 23,29.

OS-mästaren bara fyra på distansen

De stod i särklass. Australiskan Kate Campbell var trea på 23,70 medan den danska OS-mästaren Pernille Blume var fyra på 23,73.

Nederländskan Kromowidjojo håller världsrekordet på distansen med 22,93 från i somras.

Under gårdagen vann Sjöström 50 m fjäril och 200 m fritt och greppet om världscuptiteln är kompakt. Den avslutas i Singapore till helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.