Foto: Bildbyrån

Sjöström snabbast i finaluppvärmning

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström värmde upp inför eftermiddagens final på 100 meter fritt med ett försökslopp på 50 meter fjäril.

Resultatet: Överlägsen etta med 25,39.

– Det känns bra, det var bara att ta sig vidare till semifinal, det kändes avslappnat och jag gjorde vad jag skulle, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Sarah Sjöström har haft ett tufft program hittills i VM och nu skruvas tempot upp ytterligare. Hennes återstående tre individuella grenar och medleylagkappen går i varandra och hon ska simma försök, semifinal och final om vartannat.

Så det är tur att formen är så bra.

Bara 67 minuter efter eftermiddagens final på 100 meter fritt går semifinalen på 50 meter fjäril.

– Det är gott om tid, säger hon till TT.

”Bra uppvärmning”

TT: Vad hinner du göra mellan loppen?

– Gå igenom här (mixade zonen där hon ger intervjuer), snacka lite, sedan är det bara semifinal så jag borde gå vidare. Det är bara bra att jag har en hundring frisim innan, det brukar vara riktigt bra uppvärmning för mig, säger hon till TT.

”Jag är astaggad”

Sjöström var snabbast i gårdagens semifinal på 100 meter fritt och jagar sitt första VM-guld på distansen efter att ha tagit silver tre VM i rad.

–  Ja det finns alla möjligheter som sagt, det är bara att försöka simma lite snabbare än vad jag gjorde i semifinalen så får man se hur långt det räcker. Jag är astaggad som vanligt inför en final, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Sedan kommer semifinalen på 50 meter fjäril som hon själv ser som sin starkaste gren i VM.

– Ja, det tror jag. Sedan är det en gren där det gäller att simma så avslappnat man kan. Det kan ju ofta bli så att man har för hög frekvens, men det går inte snabbare då. Jag hade väldigt bra acceleration i mitt lopp, det kändes som jag kom loss ju längre jag simmade, säger Sjöström som jagar tredje raka VM-guldet på distansen och som var 31 hundradelar före Kelsi Dahlia, USA.

Hansson vidare

Sjöströms 25,39 var sju hundradelar över hennes världsårsbästa och 96 hundradelar över egna världsrekordet.

– Det är nästan en sekund från mitt världsrekord, men det är ändå skönt att man kan simma så fort på morgonen, säger Sjöström.

Louise Hansson gick också vidare till semifinal och hade sjätte tid med 25,97. Det var 13 hundradelar över hennes personliga rekord.

– Det kändes jättebra! Gled in i mål så jag tänkte, oh nej hoppas inte det här blev för mycket glid men jag är jättenöjd, säger Louise Hansson till SVT Sport.

Louise Hansson blev ju sjua på dubbla distansen.

– Jag föredrar 100. Ett misstag och man är ute på 50. På det sättet tycker jag inte om det. Men det har gått bättre så det har blivit roligare och roligare. Nu gled jag i målgången så jag är glad att det räckte, säger Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.