Sjöström trea i comebacken: ”Liten överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

Sjöström trea.

Och Alshammar femma.

Så gick det för simstjärnduon i comebacken.

I franska Canet satte Sarah Sjöström handen i kaklet som trea i finalen på 50 meter frisim, på tiden 24,81 i OS-hoppets första tävling sedan hon opererade armbågen i februari. Tretton hundradelar långsammare än vad hon simmade i försöken.

– Framför allt försökssimningen kändes riktigt bra. Att jag kunde simma på 24,68 redan nu var nästan en liten överraskning. Det är klart att man drömde någonstans att kunna ligga på tider därikring, men det här var ett väldigt bra kvitto, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Hur känns det att vara tillbaka i tävlingsbassängen?

– Det känns jättebra så klart. Det har varit en lång väntan och lång rehab. Rehaben fortsätter ju fortfarande men det känns riktigt kul. Det är fortfarande väldigt lång väg kvar till att jag är tillbaka på full styrka. Det krävs att jag har tålamod. Det här var en bra start. Att tiden är bra är en bonus. Jag behöver nu mer tid för att bygga upp styrkan i armen på nytt. Det ska nog gå bra till slut, eller i alla fall bättre!

Sjöström har världsrekordet på distansen, 23,67.

I finalen hade hon svenskt sällskap av en som också gjorde återkomst, Therese Alshammar. 43-åringen, tillbaka efter fem år, blev femma i a-finalen på 25,52. En förbättring på 31 hundradelar jämfört med försöksheatet.

– Min känsla är ju god. Mitt andra lopp på fem år och jag förbättrade några saker från imorse. Jag behöver ju såklart öva mer om det ska bli jättebra, men jag är nöjd.​ Jag har verkligen försökt att inte ha några tidskrav eller resultatmål. Att hålla rytmen i simningen är viktigare än tidigare. Jag har börjat sämre under säsonger då jag var ung, säger Therese Alshammar till SVT Sport.

Danskan Pernille Blume, regerande olympisk mästare på 50 meter fritt, vann på 24,09.

I morgon, onsdag, ska Sjöström och Alshammar simma 100 meter fritt i tävlingen som är en deltävling i Mare Nostrum-touren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.