Super-Sarah kan få frisimsfokus

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har vunnit allt, men behöver ständigt vidga sina vyer för att utvecklas. Därför kan det bli fokus på frisim i framtiden.

– Ja, det är inte omöjligt, säger hon till SVT Sport.

OS-guld, VM-guld på hög, världsrekord i rad, Sarah Sjöströms framgångar är närmast ändlösa. Det senaste världsrekordet satte hon nu i helgen i Världscupen i Eindhoven på 200 meter fritt (kortbana), en distans som hon inte ens har satsat på i år.

– Det hade jag absolut inte räknat med, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Drottning av fjärilsim har hon redan varit länge. I frisimmet däremot anser hon att hon bara har satsat under det senaste året.

– Det var först i år som jag började fokusera på att förbättra tekniken i frisimmet. Tidigare var det bara att hoppa i och simma, det var inte så att jag funderade på hur jag skulle göra utan jag bara köttade på, säger den 24-åriga simstjärnan.

Resultatet är slående: VM-guld på 50 meter fritt, VM-silver på 100 meter fritt. Världsrekord på både 50 och 100 meter fritt, samt nu på 200 meter fritt i kortbana.

Om Sarah Sjöström ska närma sig den status som legendaren Michael Phelps har inom herrsimningen måste hon vinna många fler OS-guld, och dessutom just inom frisimningen. OS i Tokyo är tre år bort

100 meter fritt har alltid varit en ”drottningdistans”, jag har vunnit tre silver där, så det är kanske dags för några VM-guld i framtiden, säger Sjöström till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.