Ulrika Sandmark. Foto: Bildbyrån

Svaga resultat förlänger VM-chansen

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre simmare har klarat VM-kvalgränsen under Swim Open i Stockholm. Nu förlänger förbundskaptenen Ulrika Sandmark möjligheten att ta en VM-plats:
– Skulle det vara någon som simmar under VM-kvaltiden fram till juni så säger jag inte nej.

Totalt sex svenska simmare är i dagsläget klara för VM i Gwangju, Sydkorea, den 21-28 juli.

Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Erik Persson fixade sina VM-biljetter i Swim Open medan veteranen Simon Sjödin slog till i Bergen. USA-baserade systrarna Louise och Sophie Hansson klarade sina platser vid tävlingar i Nordamerika.

Egentligen skulle Swim Open ha varit enda kvaltillfället för de Sverigebaserade simmarna. Det har sedan sträckts ut till hela den nordiska touren. Nu öppnar Sandmark upp ytterligare efter de klena resultaten.

Tunt bakom Sjöström

Legendariska Sju kullar (Sette Colli) i Rom den 21-23 juni blir sista chansen. Med drygt ett år kvar till OS i Tokyo kryllar det inte av potentiella OS-hopp bakom stjärnan Sarah Sjöström.

– Jag hade hoppats att Johannes Skagius (50 meter bröstsim) och killarna på 200 meter fritt skulle ha simmat snabbare. Men det är tufft med VM och vi var ganska få 2017. Då tror jag det var sju som kvalade individuellt, säger Sandmark om VM-truppen för två år sedan som till slut blev tio simmare stor.

Bakom Sarah Sjöström och Michelle Coleman, som imponerat under Swim Open, har det varit tunt.

Svag utveckling

Sandmark hade hoppats på ett herrlag på 4x200 meter fritt till VM, men i nuläget ser det inte ut att bli något.

– Det har inte varit den utvecklingen som jag hade hoppats på. Ska man ha ett lag vill man gärna att någon i laget ska vara kvalad individuellt, det har vi inte nu.

Det innebär också att det är osäkert att långdistansaren Victor Johansson kvalar in till VM. Han var svensk simning stora stjärnskott under 2017, men missade i de kanadensiska mästerskapen för en tid sedan.

VM-kvaltiderna är tuffa och är satta efter 16:e tid (semifinal) på VM för två år sedan. Att sänka den nivån vill inte Sandmark.

– Vi har en bra stege, vi har 16:e tid på EM och VM och åttonde på OS. Jag tycker det är en bra stege för att simmarna ska veta vad som krävs, säger hon.

På damsidan blir det två lagkappslag, på 4x100 meter fritt och 4x100 meter medley. Där ska truppen kompletteras. Sedan finns en öppning att dela ut wildcard till lovande simmare.

Sandmark ska presentera VM-truppen om cirka två veckor, under vecka 18, men väljer alltså att hålla dörrarna öppna till slutet av juni.

Sarah Sjöström, 50, 100 och 200 meter fritt, 50 och 100 meter fjäril.
Michelle Coleman, 50 och 100 meter fritt, 100 meter rygg.
Erik Persson, 200 meter bröstsim.
Simon Sjödin, 200 meter medley.
Louise Hansson, 50 och 100 meter fjäril.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.