• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Två tusendelar skiljde – nu vill Larsson dela sitt OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

1972 vann Gunnar Larsson OS-guld på 400 meter medley med två ynka tusendelar före amerikanen Tim McKee.  Nu 46 år senare vill den svenske simlegendaren dela sitt guld med McKee – att låta gjuta ihop varsin guld-och silvermedalj.

– Det är snart 50 år sedan och jag kanske borde uppsöka Tim McKee och göra det här, säger Larsson.

Men när SVT Sport undrar varför han måste vänta i fyra år till så öppnar Larsson för en snabbare delning av guldet.

– Ja, varför inte, vi kanske inte lever då....

30 augusti 1972. Simmarna på 400 meter medley hade slagit händerna i kalklet och förvirringen var total. Vem vann? Amerikanen Tim McKee och Gunnar Larsson hade samma tid, 4:31,98.  Under den tiden som förflöt, åtta minuter, innan tävlingsledningen hade bestämt sig, så satt de två potentiella guldmedaljörerna och diskuterade vid bassängkanten.

– För 46 år sedan satt man där och diskuterade en eventuell omsimning med Tim McKee. Det var ingen av oss som ville simma om. Vi diskuterade att kanske dela medaljen, att svetsa ihop den, en halv guld och en halv silvermedalj, berättar Larsson för SVT Sport.

Sedan kom beskedet. Larsson vann med två tusendelar. Och överenskommelsen glömdes bort.

– Jag glömde det i samma ögonblick som de utropade mig som segrare, säger Larsson, som nu tänker gottgöra det nästan 50 år senare.

– Jag var på en nostalgiresa i USA i höstas och kom till Swimmimg Hall of Fame och träffade folk. Då visade det sig att man redan på 50-talet på de amerikanska mästerskapen hade delat en medalj då man inte kunde utse en segrare.

– Då började en tanke hos mig. Det är snart 50 år sedan och jag kanske borde uppsöka Tim McKee och göra det här, berättar Larsson.

”Tänk om jag varit i hans badbyxor?”

Kändes det lite som ni kommit överens om något där i München och att du brutit ett löfte?

– Ja, kanske lite så.

Tycker du synd om honom?

– Tänk om jag hade varit i hans badbyxor? Om jag hade förlorat med två tusendelar, så skulle jag nästan begärt att han delade medaljen med mig. Det känns som vi båda två skulle fått guldmedaljen.

Har du tagit kontakt med honom än?

– Han bor i Brisbane i Australien.  Det är kanske en resa om två år som jag får göra. Det traditionella svenska att man ska ha något att fira vart tionde år.

Kan bli aktuellt snart

Men är det inte bara att slå till nu om du redan bestämt dig?

– Jo, men det har du rätt i, vi kanske inte lever om två år...

Om fyra år...2022, då är det väl 50 år sedan?

– Jo, så är det ju. Du är bättre på matte än mig, skrattar Larsson.

Så det kan bli tidigare än 2022 alltså?

– Jo, jag måste ta kontakt med honom... Jag måste ju kolla om han har medaljen kvar. Det är ju inte säkert.

Och om han vill göra det hela?

– Ja, det förstås. Men jag vet ju att han genom sina advokater så sent som 1997 eller 1998 att få IOK att dela ut en guldmedalj till honom också men det vägrade ju IOK. Reglerna var ju som de var 1972.

”Tror att han skulle uppskatta det”

Reglerna har sedan 1972 ändrats och sedan dess så räknas inte tusendelar i simning. Men Larsson berättar att han varit med om ännu värre tidskillnader innan 1972.

– Om det var ett år före OS, så simmade jag en klubbtävling i USA, där vi blev fyra eller femma och dömdes före ett annat lag med en tiotusendel...

Får du tag på McKeen och ni utför delningen av medaljerna, kommer det var en lättnadskänsla då?

– Nja, mer en glädje, att han fått vänta 45-50 år på det där. Jag tror att han skulle uppskatta det. Jag träffade honom senaste för 10-15 år sedan och han är säkert samma människa nu.

Men då diskuterade ni inte en delning av medaljerna?

–Nä, det gjorde vi inte.

Så det har inte diskuterats sedan ni satt där på bassängkanten 1972?

– Nej, och han har inte påminnt mig heller, skrattar Larsson.

Fotnot: Gunnar Larsson berättade först om planerna på en delning av guldmedaljen i Simpodden på simma.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.