Rekordkross ger Sjöström övertag i VC-totalen

Sarah Sjöström har tagit ett rejält grepp om världscupen i simning.
Foto: BildbyrånSarah Sjöström har tagit ett rejält grepp om världscupen i simning.

Sarah Sjöström avslutade världscuptävlingarna i Eindhoven igår med ett världsrekord på 200 meter frisim, hennes fjärde världsrekord i kortbana på bara 11 dagar. 
– Det är jättekul! Det är viktiga världscuppoäng. Man får ju bara ställa upp på fyra grenar och får tolv poäng för en grenseger och 20 poäng för ett världsrekord, säger Sjöström till SVT Sport.

Sarah Sjöström har fått en drömstart på världscupen. När den inledande omgången med sina tre deltävlingar i Europa nu avslutats så toppar 23-åriga Sjöström världscuprankingen på 266 poäng, hela 90 poäng före tvåan och flerfaldiga världscupsegraren Katinka Hosszu.

– Det är en liten fördel för mig nu med dom nya världscupreglerna när man bara får ställa upp på fyra grenar.

– Förut har man kunnat ställa upp på så många grenar man vill och hon (Katinka Hosszu) är ju en riktig "Allround simmare", medleysimmare som kan simma alla simsätt. Så det är kul att leda världscupen men det är fortfarande många tävlingar kvar, säger Sjöström till SVT Sport.

Bäst i världen
Sarah Sjöström utsågs till VM:s bästa kvinnliga simmare och lämnade Budapest med tre VM guld (50m frisim, 50m fjäril, 100m fjäril), ett VM-silver (100 frisim) och med två nysatta världsrekord på 50 och 100 frisim. Efter bara två dagars vila inleddes sedan världscuptävlandet där den svenska simdrottningen radat upp segrar och slagit ytterligare fyra världsrekord.

– Jag har ju inte tävlat så mycket i kortbana så det är klart att man hade förväntat sig något världsrekord kanske, men inte att jag skulle slå så här många. Och bara på frisim dessutom, det är ju ännu mer överraskande, säger Sjöström som nu slagit sex världsrekord hittills den här säsongen.

Pressat schema

Månadsskiftet juli/augusti innebär semestertider för många men absolut inte för Sarah Sjöström. Istället summerar nu 23-åringen tre veckor med fantastiska VM och världscupsresultat, lägg där också till två dagars tävlande i Rom med flertalet starter.

– Det har vart tufft att tävla mycket men det har varit väldigt roligt också. Jag har haft jättekul så det har verkligen vart värt det.

Sarah har nu tre veckors efterlängtad semester men träningen tar hon inte ledigt från, den blir dock betydligt lugnare än vanligt.

– Alltså ingen hårdträning alls utan bara att försöka hålla lite vattenvana och köra lite rolig styrketräning.
 

EM en självklarhet

Fem deltävlingar återstår i världscupen som återupptas i Hong Kong den 30 september. Sarah Sjöström ska simma hela tävlingsserien. Utöver världscuptävlandet finns ett annat tydligt mål för hösten - kortbane EM i Köpenhamn i december.

– Jag kommer självklart vara med i EM i Köpenhamn. Det är ju nästan hemmaplan ju, säger Sarah med ett skratt och fortsätter.

– Så det blir mycket tävlande i höst, men det ska bli kul.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.