Sun Yang. Foto: Bildbyrån

Wadas krav: Stäng av Sun Yang i upp till åtta år

Uppdaterad
Publicerad

På fredag inleds Cas-rättegången mot kinesiske Sun Yang, 27, som anklagas för att ha saboterat ett dopningstest.

I dag meddelade den Internationella antidopningsbyrån Wada att de yrkar på upp till åtta års avstängning för simstjärnan.

Sun Yang, dubbel världsmästare i sydkoreanska Gwangju i augusti, anklagas för att ha saboterat ett dopningstest i september i fjol. Den kinesiske simstjärnan friades i januari av Internationella simförbundet Fina, något som överklagades till Cas av den Internationella antidopningsbyrån Wada.

På fredag kommer att han förhöras av Idrottens skiljedomstol, Cas, i Montreux, Schweiz. Ett förhör som är öppet för allmänheten, vilket är blott andra gången i historien.

CAS meddelade i dag att Wada vill se 27-årige Sun Yang avstängd upp till åtta år för sabotaget, rapporterar AP. Sun avtjänade en tre månader lång avstängning 2014, efter att ha testats positivt.

Om Wada vinner missar den trefaldige OS-mästaren mästerskapet i Tokyo 2020.

Fredagens rättegång lär pågå hela dagen, men en dom i ärendet tros inte komma förrän i början av nästa år.

I stort sett hela simvärlden har riktat kritik mot honom, en av dem är Sarah Sjöström.

ARKIV: Uppståndelsen kring Sun Yang på sim-VM (juli 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.