Världsmästare ska koras i nya OS-sporten

Uppdaterad
Publicerad

På lördags avgörs VM i skateboard på Kroksbäck i Malmö. Världens 30 bästa skateare gör upp om medaljerna.
Att tävlingarna avgörs i just Malmö är ingen slump.

VM-serien avgörs i den nybyggda skateparken i utkanten av Malmö i helgen. De tidigare deltävlingarna har anordnats i bland annat Mellbourne och Vancouver.

– Malmö har en väldigt stark skatetradition och vi har varit bra på att anordna tävlingar i flera år – ryktet har spridit sig, förklarar John Magnusson, projektledare på skateföreningen Bryggeriet.

Malmö blir föregångare

Skateparken som byggts i Malmö inför tävlingen blir speciell. Med största sannolikhet är den en föregångare till den park man kommer tävla i under OS om fyra år.

– Man kommer att tävla i två grenar. Den ena är street, när man skatar på gatan på trappor och trappräcken. Sedan så kommer man att tävla i skatepark. Jag hoppas att den här skateparken kan vara en föregångare till hur OS-parken ska utformas i framtiden och det känns ju kul, säger John Magnusson.

Malmöföreningen Bryggeriet har blivit rådfrågade om hur tävlingarna i skateboard borde gå till i Tokyo om fyra år.

”De gillar inte idrott”

Däremot är skateboardens vara eller icke vara i de olympiska spelen en minst sagt kluven fråga.

– OS är ju bara resultat och skateboard är ju mer än resultat. Tävlingar är kul men det är inte allt. Många som sysslar med skateboard har kanske valt att göra det eftersom de inte gillar idrott. Samtidigt är det roligt att de som vill satsa på skateboard kan göra det, säger John Magnusson projektledare på Bryggeriet och tävlingsansvarig i svenska skateboardförbundet.

De professionella skatarna välkomnar däremot OS.

– Att skateboard blir en OS-sport är välsignelse för oss skatare. Fler kommer bli medvetna om vår sport när de kan se den på tv och då kommer skate bli mer tillgängligt för alla, säger Julz Lynn amerikansk proffsskatare.

Favoriten positiv till OS

Förhandsfavoriten till VM-titeln, brasilianaren Pedro Barros tycker det ska bli spännande att se vad som händer.

– Skateboard växer för varje år. Det är bra att sporten också fångat deras (IOK:s) uppmärksamhet också. Vi får helt enkelt se vad som händer. Vi får se hur de arrangerar det, hur det kommer att vara och förhoppningsvis arrangerar de det på ett bra sätt, säger Pedro Barros.

Oskar Rozenberg Hallberg är det enda svenska hoppet i helgens tävlingar men om fyra år hoppas John Magnusson att fler skatare är konkurrenskraftiga i den absoluta eliten.

– Sverige har ju riktigt många bra skatare. Så jag tror att två-tre skatare från Malmö kan vara med i Tokyo om fyra år och slåss om medaljerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer