David Mobärg följde upp Alexandra Edebos seger med att vinna herrklassen. Foto: TT

Mobärg fixade svensk dubbel i skicross

Uppdaterad
Publicerad

Minuterna efter Alexandra Edebos skrällseger i damklassen svarade David Mobärg för en minst lika stor skräll när han vann herrklassen.

– Jag har inga ord, det var en perfekt dag, det gick fort hela tiden. Jag fick en perfekt start och målet genom hela dagen var att vinna. Jag kan ändå inte tro att det är sant, säger en omtumlad Mobärg i SVT:s sändning efter sin första seger i världscupen.

Två svenskar som tog sina första segrar i världscupen inom ett par minuter i samma tävling. Det var en märkesdag för svensk skicross.

Mobärg var väldigt snabb i starten och hade en stor ledning när han susade ner för backen och de andra var inte i närheten av att kunna ta in. Svensken vann överlägset.

Dubbla svenska nationalsånger

Mobärg fick först lyssna på den svenska nationalsången som spelades för Alexandra Edebo innan han själv fick kliva upp överst och lyssna på den en gång till iförd ett ljusblått munskydd. Han lyfte skidorna när han klev upp på pallen. Det ovanligt att en svensk herre och dam vunnit vid samma tävling. Det har hänt tidigare vid VM, samt en gång i världscupen (2017 genom Sandra Näslund och Viktor Andersson i just Arosa, men den gången avgjordes tävlingen på tidskvalet då dåligt väder gjordes att finalheaten ställdes in).

David Mobärg blev tvåa i den andra kvarten, hade en miss mitt på, men gick säkert till semifinal. Han vann sedan semifinalen och blev klar för final.

Viktor Andersson tog sig till kvarten men blev utslagen i det första heatet som fyra.

KLIPP: Edebos succé i Arosa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.