Foto: Bildbyrån

Skicrosstjärnan funderade på att lägga av – nu siktar Edebo på OS-medalj

Uppdaterad
Publicerad

Skicrossåkaren Alexandra Edebo tvingades avbryta säsongen efter dubbla krascher på VM. Nu är hon tillbaka i träning – och målet är medalj på OS nästa år. Men efter skadorna fanns tankar på att avsluta karriären.

– Det är väldigt svårt när ens passion skadar en, säger 25-åringen till DT.

Alexandra Edebo hann med nöd och näppe återhämta sig från den hjärnskakning hon drabbades av strax före jul och var med på hemma-VM i Idre.

Men under mästerskapet kraschade hon två gånger och säsongen var över.

KLIPP: Här kraschar Edebo i Val Thorens (20 december 2020)

I en intervju med Dalarnas Tidningar berättar 25-åringen nu att det fanns tankar på att ge upp skicross-karriären.

– Att skada sig så här har absolut gett mig en tankeställare. Det är väldigt svårt när ens passion skadar en. Jag tror inte det hade varit särskilt smart om man inte skulle ställa sig frågan ”ska jag verkligen hålla på med det här?”. Men sedan får man ta ett beslut om det är värt det. Ska man låta rädslan driva ens liv framåt?

”Ville ge upp flera gånger”

– Jag ville ge upp flera gånger, men jag gjorde det inte för att jag ville fortsätta pusha mig och se det som något positivt även om det var tufft. Tio procent av livet är vad som händer med en och 90 procent handlar om hur man reagerar från det.

Nu, ungefär ett halvår efter hjärnskakning, är Edebo i stort sett helt återställd. Hon berättar att hon är tillbaka på gymmet och tränar flera gånger om dagen. Förhoppningen är att hon ska vara tävlingsredo när världscupsäsongen drar igång i december.

”Chans att ta medalj i OS”

Och 25-åringen, som tog sin första vc-seger förra året, har högt ställda mål inför säsongens höjdpunkt: OS i februari.

– Jag tror faktiskt att jag har en chans att ta medalj i OS. Det är något jag alltid siktar på. Det är en dröm sedan jag var liten att ta en medalj där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.