Mikayla Martin blev 22 år gammal. Foto: Bildbyrån

Skidtalang död i cykelolycka

Uppdaterad
Publicerad

Skidvärlden har sorg.

Skicross-stjärnan Mikayla Martin har gått bort efter en mountainbike-krasch.

– Jag är fullständigt förkrossad, säger världsmästaren och landsmannen Marielle Thompson till CBC.

Olyckan skedde nära Martins hemstad Squamish i närheten av Vancouver i Kanada. 22-åriga Martin körde cykeltrail nära en park när hon skadades allvarligt. När ambulansen anlände till platsen försökte sjukvårdarna rädda hennes liv och hon fördes till sjukhus med helikopter. Men hon avled efter skadorna.

– Vi vill uttrycka våra djupaste kondoleanser till Christine och James, Mikaylas föräldrar, och till hela hennes familj och vänner. Mikayla hade en djup kärlek för skidåkning och en passion för skicross som var ändlös. Ord kan inte uttrycka hur mycket hon kommer att vara saknad, säger Vania Grandi som är ordförande för kanadensiska alpinförbundet.

Skulle ha tävlat i världscupen

Martin inledde sin karriär som alpin åkare, innan hon bytte till skicross säsongen 16/17. Hon vann JVM i Cardrona, Nya Zeeland 2018 och spåddes en lysande framtid inom sporten.

Förra säsongen tog hon sig in på topp 10 i världscupen två gånger, där den bästa placeringen var en sjätteplats i Innichen. Det gjorde att hon togs ut till Kanadas VM-lag. Martin skulle ha tävlat i världscupen nästa säsong.

Världsmästaren sörjer

Landsmannen och regerande världsmästaren Marielle Thompson berättar om sin sorg efter Martins bortgång.

– Jag är chockad och totalt överraskad över nyheten och vet fortfarande inte vad jag ska säga... Jag är fullständigt förkrossad å hennes familjs vägnar. Vi tränade tillsammans i gymmet nyss i Whistler. Mikayla var så full av energi och ivrig att lära sig. Det var coolt att se henne gå framåt så mycket som hon gjorde ifjol i hennes första säsong i världscupen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.