Victor Öhling Norberg är Sveriges bäste manlige skicrossåkare genom tiderna, skriver SVT Sports skicrosskommentator Björn Becksmo. Foto: TT

”Sveriges mest framgångsrike manlige skicrossåkare”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Victor Öhling Norberg är den mest framgångsrike manlige skicrossåkare vi har haft i Sverige.

VÖN, som han ofta kallas, har aldrig varit skrytsam eller talat i stora rubriker.

Men hans meriter talar desto högre, skriver SVT Sports skicrosskommentator Björn Becksmo.

Björn Becksmo

Reporter

78 starter i världscupen, 19 pallplatser, varav sju segrar. Lägg sen till två VM-medaljer, brons 2015 och guld 2017.

De lite större känslorna visade han ibland och då var det ofta efter misslyckanden eller krascher. När han var framgångsrik och det gick riktigt bra så var han ödmjuk.

Stilfull och effektiv

Jag har kommenterat skicross i över tio år och är i sammanhanget förmodligen en smula partisk men det är få, om någon i världscupen, som åker så vackert som VÖN. En åkare som verkligen följer terrängen, utnyttjar all variationer i banan och skapar fart på ställen som ingen annan tänkt på. Vi pratar ibland om ”cowboy-dämpning”, när man skickar upp knäna mot öronen för att dämpa hopp men behålla kontakten med snön och VÖN:s sätt att göra detta borde vara en skola för alla. VÖN är i sina bästa stunder de vita viddernas vassaste cowboy.

Bragden

Efter världscuptävlingen i Idre fjäll i februari 2017 så försvann Victor Öhling Norberg. Han kom sist i finalen, hade ont i ryggen och var allmänt knäckt. Hans dåvarande flickvän Anna Holmlunds olycka, där hon svävade mellan liv och död i flera månader, var en börda och en smärta att bära på som är väldigt svår att greppa.

Snacket efter Idre fäll handlade om att han åkte hem till Funäsdalen för både gömma sig, vila och ta det lugnt. Vad många inte vet är att han under den här tiden även tränade upp till fyra pass om dagen, stenhårt. Han har sagt till mig efteråt att det är det absolut värsta han upplevt som människa både psykiskt och fysiskt.

Men han plågade sig igenom allt detta och lyckades även få in lite skidåkning trots svåra ryggsmärtor, allt för att kunna ta sig till VM. När det sen var dags för VM i spanska Sierra Nevada var det ingen som trodde att han skulle kunna prestera på någon högre nivå. Det blev guld, ett osannolikt guld, ett guld som inte är något annat än en riktig bragd på så många plan.

Lite för ung

VÖN är 28 år och inom skicross är det många som tävlar upp emot 40 års ålder. Jag tycker att det är synd att han väljer att lägga av. Jag tror att han skulle kunnat ha upp emot fem år till i världstoppen. Men när motivationen tryter och man börjar att tänka på konsekvenser och inte på möjligheter är det dags att lägga av.

Jag var på plats på VM i USA i februari och där märkte jag att glöden inte riktigt fanns hos honom längre och att känslorna efter en 19:e plats inte var så starka som de kanske borde vara. Beslutet har han tänkt igenom noga, det var nog inte lätt men jag är säker på att det är helt rätt beslut för honom och det är ju det som räknas i slutändan.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.