Foto: Peter Jonsson

Lisa Andersson imponerade i Idre – körde karriärens första final

Uppdaterad
Publicerad

I Sandra Näslunds frånvaro steg en annan svenska fram och levererade på hemmaplan. Lisa Andersson slutade på en fjärdeplats i Idre, hennes bästa resultat någonsin.

Favorittippade Sandra Näslund fick se tävlingen avgöras från läktaren efter att ha åkt ut i åttondelen. En som däremot bemästrade den hårda motvinden på Idre fjäll var Lisa Andersson, som slutade fyra i finalen. 21-åringens bästa resultat någonsin.

Andersson imponerade inte minst i semifinalen där hon i princip ledde sitt heat från start till mål.

– Vilket genombrott! Hon seglar upp som ett medaljhopp i VM med den där åkningen, utbrast SVT:s Björn Becksmo efter åket.

En känsla av chock

Fjärdeplatsen innebär att Lisa Andersson klättrar i ranking, från en 15:e till en 12:e plats i totala världscupen. Efteråt beskriver hon dagens finallopp som en känsla av chock:

– Jag var bara glad, så jäkla kul bara. Det är så skönt att det släppte och jag fick chansen att åka mitt bästa, säger Andersson till SVT Sport.

– Jag var snabb i starten, men sen när Fanny (Smith) kom om där i banken tappade jag lite och gjorde misstag. Det var tråkigt, jag trodde verkligen på att jag hade det.

Lisa Andersson är från början alpinåkare som sadlade om till skicross i gymnasiet. Dagens lopp var ett härligt besked.

– Försäsongen har varit väldigt tung för mig, jag har inte kvalat en enda gång – så det här var skönt.

Imponerar på alpina chefen Eliasson

Även alpinchef Tommy Eliasson var mycket imponerad av Andersson.

– Jättekul att se. Det hon gör bra är framför allt avslutningsrakan, hon kommer rätt i landningen i alla hopp, säger Tommy Eliasson.

Vann gjorde tyskan Heidi Zachier före Marielle Thomson från Canada.

Bäste svensk på herrsidan blev Victor Öhling Norberg, VÖN, som slutade sjua. Vann finalen gjorde Alex Fiva från Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.