Dubbla VM-silver till stafettlagen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige med Linda Lindkvist, Magdalena Olsson och Tove Alexandersson tog tillsammans hem ett silver på stafetten den sista dagen av skidorienterings-VM i Piteå. Vann gjorde Ryssland med tiden 1.36,11.

– Vi visste att ryskorna är svåra och att alla måste göra perfekta lopp för att ta dem, men skönt att vi kunde ta hem silvret, säger Tove Alexandersson.

Det svenska stafettlaget i skidorienterings-VM tog under söndagen hem ett VM-silver – 3,14 minuter efter Ryssland som vann. Sverige hamnade en bit efter ryskorna redan på den första sträckan och sedan handlade det om att jaga.

– Vi visste att ryskorna är svåra och att alla måste göra perfekta lopp för att ta dem. Men vi ger aldrig upp och det var skönt att ta hem silvret, säger Tove Alexandersson.

Tove Alexandersson körde stafettlagets sista sträcka och fick en lucka ner till Finland när Salla Koskela ramlade vid den elfte kontrollen.

–  Jag gjorde en bra sträcka och försökte fokusera på orienteringen, att åka lugnt och rött. Sedan ramlade Salla på slutet och då fick jag en lucka som jag kunde hålla hela vägen in i mål, säger Alexandersson.

”Uppnådde ett av målen”

Den svenska stjärnan har i och med dagens stafettsilver tagit medalj i alla fyra lopp hon ställt upp i under VM. Totalt blev det två guld och två silver för Alexandersson.

– Det har varit en fantastisk vecka. Det har varit kul att vara här och tävla.

Trots fallet blev det bons för Finlands damer i stafetten.

Även på herrsidan blev det ett VM-silver i stafetten bakom just Ryssland. Martin Hammarberg och Markus Lundholm gjorde stabila insatser på de två första sträckorna. Erik Rost på slutsträckan kunde sedan plocka in en halvminut på Ryssland men trots det var favoriten långt före.

– Jag gjorde allt jag kunde för att komma ikapp. Jag körde hårt i början, och då kom jag i alla fall ifrån Norge och Finland, säger Rost som ändå är nöjd med sin VM-vecka.

– Mitt mål inför veckan var att ta ett individuellt guld och att vinna guld i stafetten. Så jag uppnådde ett av målen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.