Gabriela Koukalova och Sebastian Samuelsson. Foto: Bildbyrån

30-tal skidskyttar ifrågasatte IBU innan skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidskytteförbundets ordförande Anders Besseberg utreds av polis efter anklagelser om 65 dolda dopningsfall. Nu rapporterar norska NRK att 30-talet skidskyttar ifrågasatte förbundet via mejl före dopningsskandalen uppdagades.

NRK har kartlagt mängder av kommunikation som strömmat in till Internationella skidskytteförbundets (IBU) mejlkonto.

Mejlen har skickats före polisutredningen mot IBU (och i första hand ordförande Anders Besseberg) sattes i gång, men det råder inga tvivel om att det länge funnits ett stort missnöje bland många skidskyttar gällande förbundets hantering av Rysslands antidopningsverksamhet.

Vägrade skaka hand med Besseberg

En av de som öppet visar missnöje är tjeckiska världsmästaren Gabriela Koukalova, som under säsongen valde att framföra det genom att inte skaka hand med Besseberg.

– Jag hatar att han beter sig som om ingenting har hänt. Att ge världscupen till Ryssland som om ingenting hade hänt och att stödja Ryssland offentligt. Han kämpar inte för en ren sport, skriver hon i ett mejl till NRK.

Samuelsson: De bryr sig inte

Svenske OS-hjälten Sebastian Samuelsson är en av de närmare 30 skidskyttar som mejlat IBU.

– De har fortfarande en världscup i Ryssland och har inte tagit upp de problem som de flesta av oss aktiva vill göra. Då blir man misstänksam och tror att det kan finnas något bakom, säger Samuelsson till NRK.

Ett tydligt exempel som väcker misstankar är att IBU valde att inte förlägga någon världscuptävling i Ryssland säsongen 2016-2017, för att göra det säsongen efter. Men i vintras nekades Ryssland återigen.

Samuelsson är inte nöjd med de vaga svar IBU levererat.

– Jag upplever en okunnighet. De bryr sig inte om vad vi säger och tar oss inte på allvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.