Tomma läktare under en världscuptävling i Ryssland. Foto: TT Nyhetsbyrån

31 ryska skidskyttar i Wada-rapporten

Uppdaterad
Publicerad

Över 1000 ryska idrottare uppges ha varit inblandade i den ryska dopningsskandalen. Nu bekräftar det internationella skidskytteförbundet (IBU) att 31 skidskyttar finns bland de misstänkta.

– Några av de 31 är redan avstängda, andra har slutat, men det mest brådskande är att bedöma de skidskyttar som fortfarande deltar i våra internationella tävlingar, säger IBU:s ordförande Anders Besseberg till norska tidningen VG.

Mer än 1000 ryska idrottare ska har varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover. Det konstaterades i den uppföljning av McLaren-rapporten som presenterades i fredags.

Fis, det intenationella skidförbundet, har bekräftat att det förekommer ryska längdskidåkare i rapporten. Och nu gör alltså IBU samma sak.

Enligt Besseberg har IBU fått en lista från Wada, och att 31 ryska idrottare finns bland de dopningsmisstänkta.

IBU har nu satt ihop en expertgrupp med jurister och antidopningsexperter som ska studera McLaren-rapporten och andra relevanta dokument från Wada.

– Jag räknar med att vi i styrelsen kommer att få rekommendationer inom loppet av en vecka, och mot den bakgrunden kan avgöra vilka idrottare som tillfälligt bör stängas av, säger Besseberg.

Finner expertgruppen att ryska skidskyttar bör stängas av, då ska avstängningen ske före den första världscuptävlingen efter jul, 2 januari i tyska Oberhof.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer