En dag med tunga andetag för Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Åtta bom för Stina Nilsson i supersprinten

Stina Nilsson petades till helgens världscup i Östersund och tävlar istället i IBU-cupen i Sjusjön. Då det i dag åktes supersprint blev hon 19:e – med hela åtta bom.

– Jag tycker det var jättebra. Jättekul att testa på supersprint, säger Stina Nilsson, som var snabbast i spåret, till skidskytteförbundet.

Samtliga fem svenskor tog sig till final i supersprinten, men väl där nådde ingen pallen. Bäst var Emma Nilsson som blev nia.

Ingen hade fler bom än Stina Nilsson med åtta, men hon var snabbast av alla i spåret.

– Jag drog en riktigt kostsam fyra, men det var bra fart under skidorna, säger hon.

Vann gjorde italienskan Linda Zingerle före ukrainskan Iryna Petrenko och ryskan Anastasia Sjevtjenko. Segern var Zingerles första.

På herrsidan vann norrmannen Filip Fjeld Andersen.

IBU-cupen fortsätter på fredag med sprint.

MER KLIPP: SVT-experten: Peta Stina Nilsson (28 november 2021)

Vad är supersprint?

Supersprint är en tävlingsform som till största del tävlas vid uppvisningstävlingar och shower. En Supersprint är uppdelad i två delar – en kvaltävling samt en final.

I kvaltävlingen startar de tävlande med 15 sekunders intervall. Kvalet körs på en bana som är mellan 2,4 och 3,6 km totalt. Skjutning sker efter 800 m respektive 2400 m; en liggande och en stående serie. Varje åkare har tre extra skott per serie. Har inte alla fem mål träffats efter åtta skott diskvalificeras åkaren.

De snabbaste åkarna i kvalet går vidare till Final. Antalet åkare i final beror på hur många mål som finns tillgängliga på tävlingsplatsen. Alla åkare startar samtidigt. Finalen åks på en bana som är 4 till 6 km lång, bestående av 5 varv på mellan 800 m och 1200 m. Finalen innehåller 4 skjutserier; ligg, ligg, stå, stå. Samma regler som i kvaltävlingen gäller för skyttet.

Källa: Svenska skidskytteförbundet