Foto: Bildbyrån

Avslöjar: Wolfgang Pichler tar över skidskyttelandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Demontränaren återvänder. SVT Sport kan avslöja att Wolfgang Pichler tar över rollen som förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget.

”Jag är lycklig”, säger han till SVT Sport.

Tysken, en svensk skidskytteprofil som kallats ”demontränare” och inte varit rädd för tuffa tag, återvänder och kommer att ha tidigare förbundskaptenen Johan Hagström och Mattias Nilsson under sig.

– Jag är lycklig och hoppas att jag kan ge bra energi till landslaget. Jag har 150 procent energi för det, säger Pichler till SVT Sport.

Världscupen i skidskytte

Pichler är inte direkt ett nytt ansikte i svenskt skidskytte, har varit förbundskapten för Sverige under perioder på 1990-talet och 2000-talet. 2007 belönades han med SVT Sports Sportspegelpris för sina insatser i landslaget.

– Jag gjorde 16 år i Sverige och känner att jag står i skuld till landet.

”En mix”

Pichler lämnade svenskt skidskytte 2011 och har sen dess bland annat varit damkapten i Ryssland.

Under årets säsong har han haft en mentorsroll för det svenska landslaget men beskriver den säsongen som en sportslig ”katastrof” för svenskt skidskytte.

Nu blir det nya tag.

– Vi ska få till en mix av några längdåkare, juniorerna och befintliga namn. Jag har hopp.

Wolfgang Pichler

Namn: Wolfgang Pichler

Född: 1955 i Ruhpolding, Tyskland

Meriter som tränare: svenska skidskyttelandslaget 1995-1998 och 2002-2010, personlig tränare åt Magdalena Forsberg 1998-2002,  svenska damlandslaget i skidskytte 2010-2011 och ryska damlandslaget i skidskytte 2011-2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i skidskytte

Mer i ämnet