Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Ferry. Foto: Bildbyrån

Björn Ferry: ”30 procents chans att hon tar OS-medalj om två år”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports skidskytteexpert Björn Ferry är förvånad över Stina Nilssons sportbyte.
Samtidigt gläds han över att få se Stina Nilsson i den nya sporten.
– Jag ger henne 30 procents chans att ta en OS-medalj om två år, säger han.

– Jag är väldigt förvånad. Jag har inte hört något rykte om detta tidigare så det är väldigt överraskande. Samtidigt kul och logiskt om man tänker efter, säger Björn Ferry.

Varför är det logiskt?

– Om jag skulle gissa vilken längdskidåkare som skulle byta till skidskytte skulle jag inte gissa på Charlotta Kalla, Ebba Andersson eller Frida Karlsson av storfräsarna. Stina känns mer självklar om man tänker att hon är duktig i skejt, allround, har sprintkvalitéer och är behärskad, säger Ferry.

Björn Ferry tror att Nilsson har goda möjligheter att bli en duktig skidskytt. Han uppskattar att 60 procent av skidskyttens resultat baseras på åkningen.

– I nuläget tror jag hon åker snabbare än Hanna Öberg och hon är redan en av de bästa. Det hade inte varit någon poäng för en halvdan skidåkare att byta, säger Ferry.

– Att lära sig skjuta på träning kan hon noga greja ganska snabbt, att lära sig träffa på tävling är klart svårare, och det sista steget att träffa när det verkligen gäller och mästerskapsmedaljer står på spel – det har jag ingen aning om ifall Stina Nilsson klarar.

Förmåga att skjuta under press

Björn Ferry menar att det inte är några större svårigheter att lära sig skjuta, det kluriga ligger i att lära sig skjuta under press.

– Du kan skjuta hur bra som helst på träning eller i vissa delar av tävling. Det svåra är att stå där i slutet på bana ett, två eller tre och skjuta för medalj. Den mentala grejen är frånkopplad från talang. Det är svårt att veta på förhand vem som har den förmågan.

Hur tror du det kommer gå för Stina Nilsson som skidskytt?

– Det är svårt att säga eftersom hon är oprövad. Hon är en tävlingsmänniska, frågan är hur hon hanterar stresspåslag. Det kan gå hur som helst. Hon är en bra häst att satsa på, det är sannolikt att det inte går så bra men det är värt att chansa på, säger Ferry.

KLIPP: Jacob Hård om Stina Nilssons karriärbyte

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jacob Hård om Stina Nilssons karriärbyte Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer