Björn Ferry sörjer Halvar Hanevolds död. Foto: Bildbyrån

Björn Ferry sörjer Halvard Hanevold: ”Tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Ferry blev bestört när han fick höra talas om Halvard Hanevolds dödsfall.
Han minns Hanevold som en stor idrottare, men även som en god vän.
– Det är tragiskt, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

SVT Sports expert Björn Ferry tävlade mot Halvard Hanevold många gånger, och hade även mycket kontakt med honom efter karriären, då Hanevold jobbade som expert för norska NRK.

– Vi hade en del gemensamma intressen. Vi pratade mycket aktier, politik och annat utanför idrotten. Han var intresserad av mer saker än bara idrotten, och han var extremt intresserad av det han var intresserad av, säger han, och fortsätter:

– Vi fann varandra på vissa saker.

Och som idrottsman och skidskytt, hur ser du på honom där?

– Han var en utpräglad mästerskapsåkare, och framför allt en sån som man aldrig hade kunnat gissa skulle bli så oerhört bra. Ole Einar Björndalen åkte ju som en katt och allt var så perfekt och en stor talang sedan han var liten.

– Men Halvard fick kämpa för allting. Han hade så väldigt udda teknik, och man tänkte: ”Hur ska den mannen kunna lyckas?” Men det gjorde han, genom extrem disciplin. Han var noga med alla detaljer. Allt som var möjligt att kontrollera, det kontrollerade han.

Hade alltid anteckningsblock

Ferry har många exempel på Hanevolds extrema noggrannhet.

– Han hade ständigt med sig ett anteckningsblock och skrev ner allting. Han dokumenterade allting. Allt som kunde påverka prestationen ville han kontrollera. Vad händer om väskan försvinner, hur löser jag det? Vad gör jag om planet inte fungerar? Vad händer om pipan blir sned?

– Reservlösningar på allting. Han var extremt noggrann med allting. Om jag testade skidor, då testade han pjäxor. Det var ju ingen annan som testade det, men han ville hitta de absolut bästa pjäxorna. Och han kom med tre olika stavar till start, och väntade allra in i det sista med att välja sina stavar. Det är det ju nästan ingen som funderar på.

Även om Hanevold hamnade i skuggan av Ole Einar Björndalen under större delen av karriären rankar Björn Ferry Hanevold högt.

– Han är ju rätt högt upp i världshistoriken, i och med att han har så många mästerskapsmedaljer. Han hamnade ju på något sätt medialt i skuggan av Björndalen. Men han har ju flera OS-guld och guld i VM. Och sen var han oerhört populär som människa, det är nog inte många gånger det stått något negativt om Halvard Hanevold, säger Björn Ferry.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer