Ole Einar Björndalen menar att Stina Nilsson behöver en bra skyttetränare. Foto: Bildbyrån

Björndalen om Stina Nilsson: ”Hon åker inte mycket fortare än Tiril och Marte”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson bytte längdskidor till skidskytte och sedan dess har många uttryckt sina åsikter om just det. Senast i raden är norske legendaren Ole Einar Björndalen som inte tror att svenskan kommer att vara överlägsen i spåret.

– Jag tror inte hon åker mycket fortare än Tiril (Eckhoff) och Marte (Olsbu Röiseland) då de har en bra dag, säger han till TV2.

Björndalen tror inte att skillnaden mellan den tidigare sprintsjärnan och de andra skidskyttarna som är bra i spåret är särskilt stor.

– Hon är snabb och har en fördel av att vara bra på skidorna, men hon åker inte en eller en halv minut snabbare än de bästa skidskyttarna. Jag har svårt att tro det. Det skulle vara oerhört bra, säger han till norska TV2.

Han tar norskorna som exempel.

– Vi vet hur snabbt Tiril har åkt och Marte har åkt lika snabbt. Det är inte bara att åka ifrån Tiril och jämfört med i längdåkning så är det annorlunda att åka runt med fyra kilo på ryggen, säger Björndalen.

Han menar därför att hur bra hon lyckas bli på skytte är det som avgör om Stina Nilsson når framgång eller inte.

– Om hon har en bra tränare så kan hon bli bra och om hon har talang för skytte så hjälper det. Men hon har inte chans att bli bra om hon inte har en riktigt bra skyttetränare, säger legendaren.

Skidskyttelandslaget har tagit in schweizaren Jean-Marc Chabloz för att hjälpa Stina Nilsson i satsningen mot OS 2022.

KLIPP: Stina Nilsson om nya satsningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.