Björndalen tog farväl av Hanevold

Uppdaterad
Publicerad

I dag begravdes den förra norska skidskyttestjärnan Halvard Hanevold i Asker kyrka utanför Oslo.
Ole Einar Björndalen var bara en av många norska idrottsprofiler som kom för att visa sin sorg och uppskattning.

De var under många år storstjärnor i ett av världens bästa skidskyttelandslag. Så sent som förra sommaren var Halvard Hanevold med när Ole Einar Björndalen hade ett avskedslopp i Hellerudsletta.

I dag kom Björndalen för att ta farväl av sin mångåriga vän och kollega, som hastigt avled den 3 september, 49 år gammal. Kyrkan i Asker utanför Oslo var fullsatt under ceremonin.

– Det känns bra att få säga farväl, det har varit väldigt tungt i två och en halv vecka, men det var en fin och värdig begravning, säger Björndalen till NRK.

Hanevold är inte bara en av Norges främsta skidskyttar genom tiderna med tre OS-guld, fem VM-titlar och nio världscupsegrar. Efter karriären var han också en uppskattad expertkommentator i NRK.

Ole Einar Björndalen (till höger) och tidigare landslagsledaren Bård Freberg anländer till Asker kyrka för att ta farväl av Halvard Hanevold. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hans popularitet märktes i begravningsbyråns minnesbok där kondoleanserna strömmat in:

”Tack för många oförglömliga ögonblick framför tv:n. Håller fortfarande guldet i Nagano som en stor höjdpunkt i den norska skidskyttehistorien. Vila i frid!”, löd en hälsning.

Efterlämnar fru och två barn

”Ofattbart tråkigt, Halvard Hanevold stod för det bästa i norsk idrott. Tack för fantastiska ögonblick i otaliga mästerskap, speciellt i Holmenkollen. Alltid ett leende och alltid beredd att ställa upp i intervjuer till glädje för publiken på stadion. Känner med familjen och alla som stod Halvard nära”, stod det i en annan.

Halvard Hanevold efterlämnar fru och två barn.

På drygt ett år har norsk idrott förlorat tre stora profiler. Förre längdstjärnan och OS-guldmedaljören Vibeke Skofterud omkom i en vattenskoterolycka förra sommaren. Hon blev 39 år. I september samma år fick 30-åriga landslagslöparen Ida Eide hjärtstopp under ett motionslopp och avled.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer