Se Hanna Öberg säkra bronset i damernas masstart. Foto: Bildbyrån

VM-brons till Hanna Öberg efter jättedramatik

Uppdaterad
Publicerad

I går var Hanna Öberg i tårar efter en missad medalj.

I dag tog hon revansch med ett brons – Sveriges första medalj under VM i Antholz.

– Just nu känns det här som en guldmedalj, jag är jätteglad, säger Öberg till SVT Sport.

Efter en tung start på damernas masstart över 12,5 kilometer vände det rejält för Öberg i tredje skyttet där svenskan sköt fullt när de andra toppnamnen bommade.

Hon kom in till sista skyttet samtidigt som Frankrikes Julia Simon och italienska hemmahoppet Dorothea Wierer.

Trion gjorde upp på skjutvallen där Hanna Öberg bommade sina två första skott, men satte resten. Trots en straffrunda lämnade hon sista skyttet som trea, men konkurrenterna var hack i häl.

”Den jävla bronsmedaljen”

– Efter mina två bommar var jag rädd att ”där försvann chansen”. Under hela straffrundan kollade jag mot storbildsskärmen och såg att alla andra också bommade, säger Öberg till SVT Sport och fortsätter:

– Då fanns ingenting annat än att jag skulle ha den där jävla bronsmedaljen alltså. Inget annat var aktuellt.

SE MER: Se Hanna Öbergs sista skytte

Tillsammans med polskan Monika Hojnisz-Starega skakade de av sig Julia Simon, och i slutändan var Öberg starkast och knep bronset.

– Obeskrivligt. Det känns som att jag har haft en förbannelse över mig det här mästerskapet. Som att det inte var meningen att jag skulle räcka ända fram. Det är så jäkla skönt att det går vägen till slut, säger Öberg.

”VM har varit en bergochdalbana”

Norska VM-drottningen Marte Olsbu Röiseland vann 20,7 sekunder före Dorothea Wierer. Hon tog därmed medalj i alla sju lopp som hon ställde upp i.

SE MER: Hanna Öbergs medaljryck

Hanna Öberg får nöja sig med ett brons.

– Det har varit en jäkla bergochdalbana. Jag har gjort många bra saker, men det är också små delar av lopp som inte gått som jag har velat. Det har varit tufft, men jag kommer att gå starkare ur det här.

RESULTAT

1) Marte Olsbu Röiseland, Norge, 39.14,0

2) Dorothea Wierer, Italien, +20,7

3) Hanna Öberg, Sverige, +26,1

4) Monika Hojnisz-Starega, Polen, +29,1

5) Julia Simon, Frankrike, +45,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.