Hanna Öberg vann VM-genrepet i Pokljuka efter fint skytte Foto: TT Nyhetsbyrån

Därför är Hanna Öberg bäst på distans

Uppdaterad
Publicerad

OS-guld. VM-guld. Världscupsegrar.

På distans trivs Hanna Öberg som fisken i vattnet.

– Man ska göra det på egen hand, säger hon till SVT Sport.

Distansen är den tuffaste av skidskyttets tävlingar. Damerna åker den längsta sträckan på VM, 15 kilometer, samtidigt som varje bom är väldigt dyrbar. Ett missat skott innebär nämligen en minuts tidstillägg.

Varför är du så bra på just distans?

– Jag tror det handlar mycket om att behålla fokus under en lång tid i en tuff tävlingsform. Det är 20 skott som ska avfyras och man ska göra det helt på egen hand. Du ska ha tur om du får en bra rygg att gå på. Utmaningen är att hålla bra fart i spåret och fokus på skjutvallen.

Är du guldfavorit?

– Haha, vi får väl se. Det är många duktiga tjejer som kommer att tävla om det. Men jag vet vad jag kan.

Kan du dra nytta av dina tidigare framgångar?

– Det handlar mycket om att komma in på sista skjutningen och veta att jag har klarat av det. Inte bara en gång, utan två. Det är något som ger stort självförtroende.

SVT Sports expert vill inte måla ut Öberg som en given guldfavorit.

– Solklar är ett starkt ord, även solen har sina fläckar. Det finns andra som är favoriter, men ingen är lika stor som Hanna. På distansen har hon sin största chans. Träffar hon med ett skott mer än konkurrenterna så har hon en minut till godo. Även om de andra åker fortare så åker de inte så mycket fortare, säger Björn Ferry.

SE MER: Hanna Öberg om dopningsanklagelserna mot Eckhoff: ”Gränsar till förtal”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.