Foto: Bildbyrån

Därför petas Stina Nilsson: ”Viktigaste är att få tävla”

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens tävlingar i Östersund petades Stina Nilsson. 28-åringen får i stället köra IBU-cupen i norska Sjusjön. Enligt förbundskapten Johannes Lukas är det en del av utvecklingsplanen.

– För henne är inte det viktigaste var tävlingarna går, utan att få utvecklas hela tiden.

Efter en 43:e och 55:e plats för Stina Nilsson under världscupens premiärhelg i Östersund får nu stjärnan ta klivet ner till IBU-cupen den andra tävlingshelgen.

– Egentligen är det samma plan som vi hade förra året. Det är viktigt för henne att få tävla mycket, säger Johannes Lukas under en pressträff.

– Men självklart är inte dörren till världscupen stängd. Men vi har en tydlig utvecklingsplan för henne och den kommer vi följa framöver också.

”En ständig diskussion”

Internt i laget bland ledare och tränare har de haft en diskussion för att komma fram till vad som blir bäst för Stina Nilsson framåt.

– Det är en ständig diskussion som vi har, vad är bäst för varje aktiv. Intern har vi funderat på vad som är bäst för Stina, att stanna här i två veckor där det finns en risk att hon inte klarar jaktstarten och sen inte heller kör stafetten, då blir det bara en tävling för henne. I IBU-cupen får hon köra flera tävlingar. Så det är ett bra alternativ att köra andra helgen där.

Och enligt Johannes Lukas ska Stina Nilsson ha tagit beslutet med ro.

– Största chansen att få flera tävlingar är på IBU-cupen. Vi har förklarat för henne och hon förstod det. Hon är bara laddad på att tävla. Hon lever det här skidskyttelivet med så mycket motivation och glädje. För henne är inte det viktigaste var tävlingarna går utan att få utvecklas hela tiden.

– Som sagt är inte dörren stängd framöver utan vi tar det vecka för vecka, och så är det för alla aktiva, att vi har olika planer.

ARKIV: SVT:s expert: Peta Stina Nilsson (28 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.