Dmytro Pidrutjnyj skrällvann VM-guld

Uppdaterad
Publicerad
27-årige Dmytro Pidrutjnyj hade aldrig varit på pallen i världscupen och mästerskap inför dagens jaktstart.
Då svarade ukrainaren för en megaskräll och snuvade storfavoriten Johannes Thingnes Bö på guldet.
– Jag kan inte förklara mina känslor just nu, säger en tagen guldmedaljör till SVT Sport.

Dmytro Pidrutjnyj är sensationell världsmästare i jaktstart. Ukrainaren var bara sekunder från pallen i sprinten och gick ut som fyra idag, 16 sekunder efter ledande Johannes Thingnes Bö.

Norrmannen såg ut att gå mot en promenadseger när han till det fjärde skyttet med en ledning på 56 sekunder ner till klungan, innehållandes bland annat Dmytro Pidrutjnyj.

”En jätteskräll”

Men Bö, som varit säkerheten själv den här säsongen, darrade och sköt tre bom.

Det öppnade upp för ukrainaren som ensam sköt fullt av de jagande.

På spurtvarvet gick han ut med en ledning på 15 sekunder till Bö, en ledning han aldrig släppte. Därmed vann ukrainaren sitt första guld någonsin. Faktum är att han individuellt aldrig varit på pallen i varken VM- eller världscupsammanhang.

– Jag kan inte förklara mina känslor just nu. Sista varvet var galet. Jag trodde inte på det och var säker på att Bö skulle jaga ikapp mig,  säger en tagen guldmedaljör till SVT Sport.

Johannes Thingnes Bö blev tvåa och Quentin Fillon Maillet blev trea.

– Jag har full kontroll på de andra och vet att jag har möjlighet att vinna med två bom, men så blir det tre. Det är dåligt skytte. Jag vet inte vad det beror på, berättar Bö för SVT Sport.

Norrmannen får dock trösta sig med att hans andraplats innebar att han redan nu säkrat totalsegern i välrdscupen.

Sebastian Samuelsson åkte upp sig från 29:e till en 16:e plats. Jesper Nelin  blev 33:a.

– Jag åkte fort i dag igen. Formen är god. Men jag får träna lite skytte och ladda om för resterande tävlingar. Jag är nästan nära, men inte riktigt, säger Samuelsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer