Östersund får tillbaka världscuptävlingen 2020. Foto: Bildbyrån

Efter nobben – nu får Östersund världscuptävling 2020

Uppdaterad
Publicerad

Först var tanken att Östersund inte skulle få någon världscup i skidskytte säsongen 2020-2021. I dag beslutades det att staden trots allt kommer få det.

– Vi vill ha en tydligare säsongsstart och kommer jobba med det nu, säger internationella skidskytteförbundets chef Olle Dahlin till SVT Sport.

När världscupprogrammet i skidskytte de närmaste åren släpptes i november stod det klart att Östersund skulle tappa premiären 2020 till finländska Kontiolahti.

Men nu är det ändrat.

När IBU, internationella skidskytteförbundet, i dag hade möte beslutades att Östersund och Kontiolahti istället ska dela på premiären 2020.

IOK gör om

Det grundar sig i att IBU velat ändra konceptet och istället inleda med en tvådagars helgtävling – så kallad säsongsöppning – på en ort för att sedan ha en vanlig premiär med tävlingar under en knapp veckas tid.

– Till att börja med vill vi ha ett nytt koncept där vi inte har det här tiodagarsöppnings-konceptet som vi kört i några år. Vi vill ha en tydligare säsongsstart och kommer jobba med det nu. Eftersom vi redan hade beslutat att världscupöppningen skulle vara i Kontiolahti 2020 och Östersund 2021 var det med de här två orterna vi jobbade, säger internationella skidskytteförbundets chef Olle Dahlin till SVT Sport.

Hur tror du det här tas emot i Östersund?

– Jag hoppas det tas emot väldigt positivt. Inte minst när det redan finns en organisation där uppe och att de har haft världscupen varje år.

Skidskyttecirkusen inleds i Finland 27-29 november och går sedan vidare på svensk mark 30 november till 6 december. Båda tävlingarna ingår i världscupen.

2021 är upplägget liknande. Även då delar orterna på premiären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.