Anders Besseberg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter skandalen: Besseberg tar time out

Uppdaterad
Publicerad
Enligt uppgifter från Wada ska Internationella skidskytteförbundets (IBU) ordförande och generalsekreterare, Anders Besseberg och Nicole Resch, ha fått betalt för att skydda ryska dopade idrottare. Det resulterade i polisrazzior i både Norge och Österrike. Besseberg tog redan tidigare time out från sitt uppdrag i IBU och nu bekräftar han att han också kliver åt sidan från sin roll i Wadas styrelse.

– Jag kommer att göra samma sak som jag gjorde med mitt IBU-uppdrag. Jag drar mig tillbaka så länge undersökningen pågår, säger norrmannen Besseberg till NRK.

72-åringen öppnar också för att sluta permanent då han redan hade bestämt att inte ställa upp för omval i IBU.

”Ställer mig helt oförstående”

Österrikisk polis bekräftar för NRK att de undersöker dopning, bedrägeri och korruption inom IBU.

Korruptionen ska röra sig om summor upp till cirka 2,5 miljoner kronor. Besseberg förstår inte över huvud taget.

– Det ställer jag mig helt oförstående till. Det sade jag också i ett förhör igår. Jag har inte tagit emot en krona, en euro eller en dollar från någon ryss, säger han till NRK.

”Det är helt omöjligt”

Han anklagas för att ha dolt 65 dopningsfall sedan 2011.

– Att det skulle finnas 65 positiva eller misstänkta dopningsprov som har rapporterats till oss och som blivit dolda av mig och generalsekreteraren. Det är helt omöjligt, säger Besseberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer