Elvira Öberg är överraskad över säsongsstarten. Foto: TT

Elvira Öberg om starten: ”Hade verkligen inte räknat med det”

Uppdaterad
Publicerad

Elvira Öberg har inlett säsongen strålande med två pallplatser.

Svenskan är själv förvånad över den imponerande inledningen.

– Det är helt fantastiskt. Att ligga femma i den totala världscupen efter två veckor hade jag verkligen inte räknat med, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

I morgon fortsätter världscupen i skidskytte med sprint i österrikiska Hockfilzen. På startlinjen finns en svenska som imponerat stort de två första veckorna i Kontiolahti.

Elvira Öberg inledde med en fjärdeplats i distansloppet och tog karriärens första pallplats när hon slutade trea i sprinten.

Största skillnaden: Skidåkningen

Två dagar senare fick hon kliva upp på pallen igen. Då säkrade nämligen de svenska damerna, med Elvira Öberg på tredje sträckan, den första stafettsegern på tio år.

– Det är helt fantastiskt. Jag kan inte vara annat än jättenöjd med min inledning. Att ligga femma i den totala världscupen  efter två veckor hade jag verkligen inte räknat med. Det är häftigt. Jag har svårt att säga så mycket mer än att jag är supernöjd, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

21-åringen tror att anledningen till säsongsinledningen är bättre skidåkning.

– Jag åker betydligt fortare i år. Jag har fått träna på bra och blivit starkare och snabbare i spåret. Sedan har jag fått ut det på tävling och det är den absolut största skillnaden till att jag i år är med högt upp i resultatlistorna.

”Vill alltid göra mig själv rättvisa”

Den här veckan har fokus legat på återhämtning inför tävlingarna i Hochfilzen. Först i dag körde landslaget ett hårdare pass för att få igång kropparna. Elvira Öberg har svårt att säga om formen från tävlingarna i Kontiolahti konserverats eller inte.

– Det är alltid svårt att avgöra det innan man står på startlinjen, hur det kommer att kännas. Men jag hoppas att jag lyckats behålla formen hyfsat. Det är ju lite speciellt med hur vi resor och när vi kommer igång och tränar igen.

Trots att hon fått kliva upp på pallen vid två tillfällen den här säsongen är det inte i placeringarna som målsättningen ligger.

– Det är klart att jag vet var jag vill hamna i resultatlistan, man vill alltid stå på pallen. Men det här är skidskytte och jag tror att tänker man för mycket på placeringar så blir det svårt att hålla fokus på rätt saker. Jag vill göra bra lopp och göra mig själv rättvisa, så är det alltid.

KLIPP: Experten: Så vinner du skytteduellen (9 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.