Helena Ekholm och Hanna Öberg Foto: Bildbyrån

Expertens analys om Öbergs skytte: ”Då bara rasar det”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg hade guldchans i Antholtz men bommade tre skott i det sista och avgörande skyttet under den individuella VM-sprinten.
Då har SVT:s expert Helena Ekholm analysen klart för sig.
– Hon tar ett djupt andetag och precis när ska skjuta så behöver andas några gånger till vilket gör att hon kommer ur rytm, säger Ekholm-

Efter den svaga insatsen på stafetten i torsdags blev det inte någon toppinsats under fredagen heller för svenskorna. VM-debutanten Elvira Öberg var undantaget i en annars svag placeringsmässig insats från svenskorna.

Hanna Öberg var i klart guldläge men efter tre surt förvärvade straffrundor rann både guld och pallplatser henne ur händerna.

Förklaringen? Hon gick för hårt i spåret menar SVT:s expert Helena Ekholm.

– Hanna åkte jättebra. Ett snabbt första varv och även ett jättesnabbt andravarv. Kanske var det så att hon fick betala för det sedan på vallen. Kanske hade hon kunnat tagga ner lite grann där på andra varet och ta det lugnare inför skyttet.

När Öberg stod inför avgörande skyttet blev det en snöbollseffekt i skyttet.

– Första bommen är lite knapp och då blir hon (Hanna) stressad. Då känner hon att det får inte bli en till och sen efter nästa (miss), då bara rasar det, säger Ekholm och fortsätter sedan när hon får se videon.

– Inför andra (bommen) andas hon väldigt väldigt mycket. Hon tar ett djupt andetag och precis när ska skjuta så behöver andas några gånger till vilket gör att hon kommer ur rytm.

I SVT:s sändning var expertkommentator Björn Ferry också kritisk till den svenska insatsen.

– Elvira, jättebra. Bommar första skottet men sen sätter hon nio raka. Hon har en bra taktik, håller ihop och gör i princip ett perfekt lopp, summerar Ferry debutantens insats och konstaterar sedan:

– Det är VM-nerver på alla andra tre. Det är en svag tävling men det är ändå så att Elvira är med till jaktstarten men Hanna Öberg är på gränsen till att kunna ha någon chans i jaktstarten.

Björn Ferrys ser dock att Hanna Öberg har potential inför andra lopp.

– Åk-mässigt är det bra för Hanna. Där är hon med och hon är där uppe med sjätte bästa åktid så då gäller bara att sätta skotten. Övriga svenskor är det en minut, en och trettio under åk-serien och då är det för långt ifrån fortfarande, säger Ferry om svenskarnas insats i spåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer