Björn Ferry. Foto: Bildbyrån

Experten: Varför har de inte laddat på rätt höjd?

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slutade på elfte plats i mixedstafetten i Skidskytte-VM.

SVT:s skidskytteexpert Björn Ferry ifrågasätter varför de inte har förberett sig på ett annat sätt.

– Varför har de inte laddat på rätt höjd? Det är en befogad fråga, säger Ferry.

Det blev en tung mixedstafett för det svenska skidskyttelandslaget. Det blev totalt femton bom för Sverige. Den enda som sköt fullt var Hanna Öberg.

– Det känns som jag har startat mästerskapet på ett bra sätt, framför allt på skjutvallen. Skönt ta med det till kommande tävlingarna, säger hon.

Den höga höjden i Antholz gjorde att 24-åringen fick kriga i spåret.

– Det känns som att jag var lite trött i slutet, jag tycker det var helt okej i början. Men annars tycker jag det känns helt okej, jag är helt säker på att det kommer att komma mer och mer. Vi har varit på en lägre höjd innan här, så jag känner fortfarande av lite häruppe där det är några hundra meter högre, säger hon.

Persson efter starten: ”Inte alls kul”

”Inte riktigt acklimatiserad”

SVT:s expert Björn Ferry ifrågasätter varför landslaget inte har förberett sig på hög höjd.

– Jag tror det är som Hanna själv sa i intervjun, hon är inte riktigt acklimatiserad. Då tror jag den formen kommer redan till sprinten. Men varför har de inte laddat på rätt höjd? Det är en befogad fråga, säger han och fortsätter:

– Här på VM bor de inte heller här uppe på tävlingsplatsen. De bor nere i byn, den är bara på 1 100 meters höjd. Inte helt perfekt. Men det kan komma, det kommer nog vartefter.

Norge vann guldet före Italien. Tjeckien knep bronset.

SVT-experten Helena Ekholm var inte nöjd.

– Idag var det inte bra, det är inte godkänt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.